« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NEMA ALTERNATIVE

Hebrang: Proračun jamči socijalni mir, SDP ne zna o čemu govori

EU želi stabilnu Hrvatsku, a proračun 2011. jedini je mogući izbor za situaciju u kojoj se nalazimo, rekao je Hebrang

Andrija Hebrang
Andrija Hebrang (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

Andrija Hebrang

,

državni proračun

,

proračun 2011.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je večeras kako je proračun za iduću godinu, koji je Vlada danas uputila Saboru, jedina moguća solucija za izlazak iz gospodarske krize i ulazak u Europsku uniju. "Proračun koji se donosi je jedina moguća solucija za trenutak u kojem se Hrvatska nalazi, a to znači izlazak iz gospodarske krize i ulazak u EU", kazao je Hebrang Hini nakon večerašnjeg sastanka saborskog Kluba HDZ-a, a uoči sutrašnje rasprave o proračunu za 2011.

Prijedlog proračuna "ravnoteža je trenutka u kojem se nalazimo", dodao je Hebrang i istaknuo da je glavni okvir tog proračuna odluka Sabora, na prijedlog vlade, da se ne povećava rashodovna strana.

"To je hrabra odluka. Ne znam ni jednu vladu u Europi i šire koja je u predizbornoj godini sama sebi ograničila povećanje rashodovnih stavki proračuna. To znači da je ova vlada interes Hrvatske i gospodarsku stabilnost pretpostavila partikularnim političkim interesima", naglasio je.

Kupili socijalni mir

Smatra da prijedlog proračuna definitivno daje nadu za optimizam jer su njime osigurane plaće i mirovine. "Radnik izlazi na ulicu kad nije dobio plaću, a ovim proračunom su zajamčene plaće i mirovine za 2011. godinu", kazao je i naglasio važnost zaštite standarda građana i socijalnog mira.

"Socijalni mir je iznimno važan jer EU sa zemljom koja bi bila u socijalnom neskladu, s protestima na ulicama, siguno ne bi tako rado pregovarala o ulasku u EU i zaključenju pregovora", rekao je i dodao kako stoga nisu prihvaćene sugestije, među njima i SDP-a, da se drastično režu rashodi. Rezanje rashoda u ovom bi trenutku imalo trostruke nepovoljne posljedice - socijalne nemire, pad standarda i potrošnje i pad punjenja proračuna, ustvrdio je.

Komentirajući ocjenu SDP-ova čelnika Zorana Milanovića da su oni koji će glasati za takav proračun neodgovorni prema Hrvatskoj, Hebrang je kazao kako je neodgovoran prema Hrvatskoj onaj koji kritizira proračun, a nije dao protuprijedlog.

Odgovor SDP-u i HSU-u

Ne slaže se ni s tvrdnjom iz SDP-a da je zakon o fiskalnoj odgovornosti ta stranka predložila još prije godinu dana.

"Ne znaju o čemu govore. Oni su davali prijedlog kažnavanja poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, ali zakon o fiskalnoj odgovornosti nisu nikad predlagali i prvi se put u javnosti pojavio u vladinom planu konsolidiranja hrvatskog gospodarstva", rekao je.

Na ocjene Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) da se prijedlogom zakona o privremenom neusklađivanju mirovina u 2011. oštećuje 1,2 milijuna umirovljenika kojima se mirovine neće usklađivati s rastom životnih troškova, Hebrang odgovara kako bi revalorizacija mirovina bila nepravedna jer, ističe, nema ni povećanja plaća.

"Ni mirovne ni plaće se ne mogu povećavati u godini kada se stabilizira proračun i gospodarstvo, a u slučaju revalorizacije mirovina ne bi imali nikakvog moralnog, ni političkog opravdanja ne povećavati i plaće. Svi moraju pridonijeti jednako", kazao je Hebrang dodavši da su u proračunu za 2011. osigurana sredstva za, kako se očekuje, 14 tisuća novih umirovljenika.(hina/metro-portal)

15.11.2010. 22:16:00
Novi komentar
nužno
nužno