« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
Nova dugovanja HDZ-a

HDZ-ovac Franjo Lucić Hrvatskim šumama duguje 5 milijuna kuna

Tvrtka Tofrado koja je u vlasništvu saborskog zastupnika HDZ-a nagomilala je dug od pet milijuna kuna Hrvatskim šumama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Hrvatske šume

,

Franjo Lucić

,

Tofrado

Tvrtka HDZ-ovca Franje Lucića napravila je dug od čak pet milijuna kuna prema Hrvatskim šumama.. Višemilijunski dug je u ožujku ove godine odlukom predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Darka Vuletića reprogramiran na 10 obroka i trebao bi biti isplaćen do kraja godine.

Lucićeva tvrtka u poslovanju s državnom tvrtkom ima neobične privilegije jer hrastovi trupci koje Hrvatske šume isporučuju Tofradu dospijevaju na naplatu tek godinu dana nakon isporuke, iako je u ugovoru iz svibnja 2008. precizirano da je rok plaćanja dva mjeseca. Većina drugih kupaca robu mora platiti u roku od 60 dana.

Tvrtka HDZ-ovca Lucića bila je privilegirana i za prijevoz hrastovih trupaca. Naime, u lipnju 2008. još je jedan HDZ-ovac, Marijan Aladrović, donio odluku o sniženju cijena prijevoza za tvrtku Tofrado od 15 posto, što je opravdao "jakom konkurencijom".

Međutim, zaposlenici u Hrvatskim šumama kažu da razlog koji Aladrović navodi ne stoji i tvrde da prilikom kupnje drveta radnici Hrvatskih šuma, bez obzira na to što imaju vlastiti, moraju plaćati usluge prijevoza Hrvatskih šuma. Aladrović je danas požeško-slavonski župan a tada je bio voditelj podružnice Hrvatskih šuma u Požegi.

Još više iznenađuje podatak da Lucićev Tofrado dug navodno uglavnom vraća kompenzacijskim radovima.

Tako je ta tvrtka prošle godine od Hrvatskih šuma angažirana za popravak šumskih putova, iako Hrvatske šume i same raspolažu odgovarajućom mehanizacijom i imaju dovoljan broj ljudi za obavljanje tih poslova.

Franjo Lucić inače je predsjednik požeške županijske organizacije HDZ-a i gradonačelnik Pleternice i već je poznat Državnom odvjetništvu. U ožujku ove godine je otkriveno da je "neovlašteno trošio električnu energiju" a u prijavi se navodi i da su mu u tome pomagali djelatnici Hrvatske elektroprivrede iz Požege.

19.08.2009. 13:29:47
Novi komentar
nužno
nužno