« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
KAKVE NEZAKONITOSTI?

HDZ odbio sve zaključke Istražnog povjerenstva o 'aferi kamioni'

Vidljivo je da su čak tri tvrtke imale povoljniju ponudu od zagrebačkog Eurokamiona.

(Igor Sambolec, CROPIX)
Više o

HDZ

,

HSS

,

Vladimir Faber

,

Stjepan Mesić

,

Josip Lucić

,

Berislav Rončević

,

MORH

,

Nenad Stazić

,

Andrija Hebrang

,

Euroline

,

Krunoslav Markovinović

,

Šima Krasić

,

nabava vojnih kamiona

,

afera kamioni

,

Eurokamioni

,

Benussi

Vladajuća većina u Istražnom povjerenstvu za nabavu vojnih kamiona odbila je danas sve zaključke za koje su oporbeni članovi predložili da uđu u izvješće s kojim će se izaći pred Sabor, dok oporba ističe kako pristigli dokumenti, na kojima temelji svoje zaključke, ukazuju da je bivši ministar obrane Berislav Rončević pogodovao tvrtki Eurokamion da dobije posao, HDZ i HSS tvrde kako ni jedan dokument ne tereti Rončevića niti ukazuje da je u postupku nabave bilo nekih nezakonitosti.

Većina je tako odbila, a oporba najavila izdvojeno mišljenje - predloženi zaključak na temelju ugovora o nabavci kamiona, iz kojega je, po riječima predsjednika Povjerenstva Nenada Stazića (SDP), vidljivo da zagrebačka tvrtka Eurokamion, s kojom je MORH sklopio ugovor izravnom pogodbom, nije imala najpovoljniju ponudu, već da su prema prvom natječaju jeftiniju ponudu imale čak tri tvrtke.

Stazić je napomenuo da je MORH, ako se već odlučio za kamione marke IVECO umjesto Eurokamiona trebao odabrati tvrtku Benussi iz Fažane, također ovlaštenog zastupnika IVECO-a jer bi time uštedio 203.000 kuna za koliko je u konačnici, i to nakon "mučnih pregovora" i smanjene cijene za tri posto, više plaćeno Eurokamionu.

"No, posao tako ne bi dobio Eurokamion, a očito je da se cijeli natječaj i postupak nabave vodio da posao dobije upravo ta tvrtka", rekao je Stazić.

HDZ-ovi članovi Povjerenstva Andrija Hebrang i Krunoslav Markovinović oporbu su prozivali da "miješa kruške i jabuke", uzvračajući da se u istrazi ne treba vraćati na prvi natječaj koji je poništen, jer je većina ponuditelja tamo odbijena budući da nisu zadovoljavali tehničke karakteristike, te da treba utvrditi da je Povjerenstvo Glavnog stožera na razmatranje uzelo dva ponuditelja (Eurokamion i Euroline), a da je izravnom pogodbom posao zaključen s Eurokamionom.

Oporbenjaci su predlagali, a većina odbila, i da u izvješće uđe i zaključak da kod primopredaje kamiona nije poštivana ugovorna obveza da se za kašnjenje isporuke plaćaju penali (kazne), pri čemu je, budući da je Eurokamion kasnio više od 100 dana, državni proračun oštećen za 3,4 milijuna kuna.

Nije prošao ni zaključak da podatak, po kojemu je ministar Rončević suglasnost za avansno plaćanje Eurokamionu od Ministarstva financija tražio samo četiri dana prije sklapanja ugovora i to bez mišljenja povjerenstva, pokazuje da je Rončević pogodovao Eurokamionu - HDZ, naime, ističe, da je Rončević tada iz Glavnog stožera dobio informaciju da je ponuda Eurokamiona najpovoljnija te da je suglasnost tražio u žurbi budući da se fiskalna godina bližila svom kraju.

Većina u Povjerenstvu nije prihvatila ni da u izvješće uđe pismo koje je predsjednik države i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić poslao Rončeviću, u kojemu ga poziva da pokuša ukloniti sumnje u spornu nabavu kamiona, pa ni požurnica koju je Rončeviću poslao Petar Stipetić, a niti Rončevićev odgovor.

Na prijedlog HDZ-a u izvješće je, pak, i to kao najbitniji dokument kod odlučivanja o najboljoj ponudi, ušao dopis Uprave za logistiku Glavnog stožera u kojemu se Rončevića izvještava da su Eurokamion i Euroline najpovoljniji ponuditelji.

Sjednica Povjerenstva kratko je prekinuta, a popodne bi trebalo uslijediti saslušanje načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića, glavne državne revizorice Šime Krasić, te ravnatelja Policije Vladimira Fabera. (hina/metro-portal)

27.04.2009. 14:43:32
Novi komentar
nužno
nužno