« Hi-tech
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
HAKERI

Hakeri uletili u agencije američke vlade

Hakeri odgovorni za sveobuhvatnu špijunsku kampanju usmjerenu protiv agencija američke vlade ugrozili su desetke računa elektroničke pošte ministarstva financija, potvrdio je u utorak senator Ron Wyden

Ameri nisu sretni...
Ameri nisu sretni... (Arhiva)
Više o

hakeri

,

američka vlada

U pisanoj izjavi, Wydenov ured je priopćio da je osoblje senatskog Odbora za financije obaviješteno da se radi o vrlo ozbiljnom hakerskom upadu u ministarstvo financija, a čiji "puni razmjeri za sada nisu poznati".

Wyden, najistaknutiji demokrat u spomenutom odboru, rekao je da je Microsoft obavijestio ministarstvo da je provaljeno u desetke e-mailova te da su hakeri probili i mrežne sustave posebnih odjela ministarstva financija s elektroničkom poštom najviših dužnosnika.

"Ministarstvo još uvijek ne zna što su sve hakeri napravili, tj. koje su informacije ukradene", navodi se u priopćenju Wydenovog ureda.

Za sada nema dokaza da su hakeri uspjeli probiti sustav Porezne uprave i ugroziti podatke o poreznim obveznicima.

Američko ministarstvo energetike i nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost hakirani

Mediji su u četvrtak objavili, citirajujući izvore upoznate sa slučajem, da američko ministarstvo energetike i nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost, koja upravlja nuklearnim arsenalom u zemlji, imaju dokaze da su hakeri uspjeli ući u njihove mreže, nakon čega je Joe Biden, koji će 20. siječnja službeno postati predsjednik, rekao da će njegovom timu kibernetička sigurnost biti glavni prioritet te da će oni koji su odgovorni za takve napade platiti "visoku cijenu".

Visoki američki dužnosnici, uključujući i državnog tajnika Mikea Pompea, prst krivnje upiru u Rusiju za provođenje špijunske operacije, no neki dužnosnici i stučnjaci smatraju da je prerano govoriti o tome tko stoji iza najnovijih hakerskih napada.

Kremlj niječe bilo kakvu odgovornost, a predsjednik Donald Trump je u više navrata ukazao na mogućnost da bi iza napada na američke institucije mogla stajati Kina.

22.12.2020. 13:41:00
Novi komentar
nužno
nužno