« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
JOŠKO SVAGUŠA:

Hajduk je u gubitku od 22.5 milijuna kuna

Za loše poslovanje optuženi su i Svaguša i Peroš, a zaključeno je da Uprava kluba svakih šest mjeseci mora podnositi izvješće o poslovanju

(Joško Ponoš/Cropix)
Više o

Hajduk

,

Split

,

Torcida

,

Željko Kerum

,

Joško Svaguša

,

Žan Ojdanić

,

Stipe Lekić

Nogometni klub Hajduk je u razdoblju od 1. siječnja do 15. kolovoza, prema revizorskom izvješću, ostvario gubitak u poslovanju oko 14,9 miljuna kuna, a na temelju planiranih prihoda i rashoda do kraja 2009. godine taj gubitak će iznositi oko 22,5 miljuna kuna, izjavio je danas predsjednik Hajduka Joško Svaguša podnoseći izviješće u svezi HNK Hajduk na sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Svaguša je rekao da je tijekom 2008. godine Hajduk ostvario gubitak oko 22,3 milijuna kuna. On je izvjestio kako je nedavno Hajduk ostvario naplatu druge tranše od 25 milijuna kuna trasnfera svojeg bivšeg nogometaša Nikole Kalinića u englesku momčad Blackburn. Pojasnio je da će ta druga tranša doprinijeti očuvanju likvidnosti Hajduka.

Svaguša je najavio mjere štednje u Hajduku rekavši kako se trenutačno analiziraju ugovori Hajdukovih nogometaša i uposlenika te da će se do prosinca ove godine napraviti nova sistematizacija svih uposlenika i ugovora.

Današnja stavljanje na dnevni red informacije u svezi Hajduka na sjednicu splitskog Gradskog vijeća uslijedilo je nakon zahtjeva Kluba navijača Torcide da Gradsko vijeće razmotri stanje u tom klubu s kojim Torcida nije zadovoljna. Današnjoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su i predsjednik Kluba navijača Torcida Žan Ojdanić i tajnik Stipe Lekić, ali oni nisu diskutirali.

"Ako će Hajduk biti na ljestvici kao sada na desetom mjestu onda mu je godišnje dosta deset milijuna kuna, ali ako želi biti prvak onda mu trebat 80 milijuna kuna i to se može osigurati", Željko Kerum

Višesatna rasprava o Hajduku završena je navečer usvajanjem zaključka da se od Uprave Hajduka zatraži da Gradskom vijeću Splita dostavi plan poslovanja od 2010. do 2013. godine te da ubuduće Hajdukova Uprava svakih šest mjeseci Gradskom vijeću podnosi izvješće o poslovanju jer je Grad Split većinski vlasnik kluba.

U višesatnoj, povremeno oštroj polemici splitskih gradskih vijećnika čule su se upozorenja da bi Hajduk mogao dospjeti u tešku situaciju. Reagirao je gradonačelnik Željko Kerum tvrdeći da se to neće dogoditi.

"Nema šansi da Hajduk dospjeti u tešku situaciju niti će doći do blokade i stečaja kluba", kazao je Kerum. On je pri tomu naglasio da se mora znati što se hoće postići u Hajduku.

Po Kerumovim riječima Hajduku nije potrebno 56 igrača jer to skupo košta, nego mu je dovoljno 25 nogometaša. Kerum je također upozorio i na visoke novčane ugovore pojedinih nogometaša Hajduka spomenuvši pri tomu Borisa Živkovića čiji je ugovor na godinu vrijedan, po Kerumovim riječima, 370 tisuća eura. Kerum je stao u obranu predsjednika Hajduka Svaguše.

Na primjedbe u vijećničkim diskusijama da trener Hajduka Edoarodo Reja i braća Ahmad i Anas Sharbini, koji su nedavno dovedeni, dnevno koštaju 8.000 kuna zbog skupih ugovora, Svaguša je kazao da je Reja dobar trener i ima potporu Uprave kluba, a da će Hajduk na braći Sharbini zaraditi onda kada ih bude prodavao.

"Ako Torcida traži da Joško Svaguša odstupi, mi to nećemo prihvatiti jer mi smo pobjednička opcija na lokalnim izborima. Normalno je da postavljamo svoje ljude na rukovodeće pozicije jer to su ranije radili i HDZ i SDP", Željko KerumVijećnici HDZ-a u zamjerili su Svaguši da u tri mjeseca, koliko je predsjednik Hajduk, klub nije ništa uprihodio, nego Svaguša u medijima samo kritizira svog prethodnika Matu Peroša (HDZ) da je loše radio i ostavio Hajduk u dugovanjima.

Dugovi Hajduka su nastali prije no što je Peroš došao za predsjednika kluba, tvrde vijećnici HDZ-a. Uzvratili su vijećnici SDP optužujući HDZ da se ponaša licemjerno kada kritizira Svagušu jer je prije Svaguše HDZ vladao Hajdukom i "iznosio novce".

"Upravljajući Hajdukom 20 godina HDZ je tom klubu napravio dug od 300 milijuna kuna", rekao je SDP-ov vijećnik Gojko Čepo. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 20:27:50
Novi komentar
nužno
nužno