« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OSIGURAVANJE POMOĆI

Haiti predao nadzor nad zračnom lukom SAD-u

Sjedinjene Države u petak su potpisale bilateralni sporazum s Haitijem kojim bi se trebali stvoriti uvjeti za sigurnu dopremu međunarodne humanitarne pomoći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Haiti

,

zračna luka

,

nadzor

"Danas poslijepodne haićanski premijer Jean-Max Bellerive potpisao je memorandum o razumijevanju kojim je nadzor nad zračnom lukom zajamčen SAD-u", kazao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, dodajući kako bi promet zračne luke Port-au-Princea uskoro mogao dostići kapacitet od 90 zrakoplova dnevno.

SAD i Haiti u petak su također potpisali sporazum po kojem američki liječnici mogu tretirati stradale u potresu, bez procedure koja je od njih ranije tražena za liječničku praksu u Haitiju.

Crowley je kazao kako je do petka popodne iz Haitija evakirano oko 200 američkih državljana, te da će do kraja dana njihov broj premašiti tisuću.

On je dodao da je američka državna tajnica Hillary Clinton u petak razgovarala s brazilskim ministrom vanjskih poslova Celso Luiz Nunes Amorimom, te da je u tom razgovoru otvorena mogućnost održavanja međunarodne donatorske konferencije za Haiti.

Državna tajnica Clinton danas će posjetiti Haiti gdje će se sastati s predsjednikom Rene Prevalom, posjetiti urušeno sjedište misije UN-a i razgovarati s njezinim privremenim voditeljem Edmondom Muletom.

Clinton, koja putuje u Haiti s koordinatorom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Rajivom Shahom, u Port-au-Princu će se sastati i s američkim veleposlanikom Kenom Mertenom te s civilnim i vojnim čelnicima američke operacije pružanja pomoći žrtvama potresa.

Američki predsjednik Barack Obama danas će u Bijeloj kući će primiti bivše predsjednike Georgea W. Busha i Billa Clintona s kojima će razgovarati o prikupljanju donacija za pomoć Haitiju. (hina/metro-portal)

16.01.2010. 18:07:36
Novi komentar
nužno
nužno