« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NEMA KRAJA

Haiti pogodio još jedan potres

Novo podrhtavanje nije bilo snažno, ali posijalo je paniku i pogoršalo humanitarnu situaciju koja je katastrofalna

(Getty Images)
Više o

humanitarna katastrofa

,

Haiti potres

Haiti su u utorak pogodila nova dva potresa srednje jakosti, nakon katastrofalnog udara snage 7 po Richteru koji je prije dva tjedna razrušio glavni grad Port-au-Prince i uzrokovao smrt najmanje 150 tisuća ljudi, dok su stotine tisuća bez krova nad glavom i svakodnevno se bore za šatore iz humanitarne pomoći, kojih nije dovoljno.

Američki geološki institut (USGS) zabilježio je podrhtavanje tla jačine 4,4 iza 6 sati ujutro po mjesnom vremenu, ali stanovnici tvrde da je tlo podrhtavalo i prije, oko 5 sati.

Oko 5 sati ujutro "ustao sam i otišao na ulicu. Podrhtavanje nije bilo jako, ali je mene i dalje strah velikog potresa", prenosi AFP riječi Felixa Lundija (63), koji spava u golemom izbjegličkom logoru na Marsovom polju, poznatoj aveniji u Port-au-Princeu.

"Čovjek se ne može priviknuti na potrese. Svako podrhtavanje tla uzrokuje novu tjeskobu. Svi se boje", rekao je Edison Delmas, trgovac iz središta razrušenog grada.

Osim stalnih podrhtavanja tla, veliki problem preživjelima predstavlja manjak šatora, zbog kojih sve češće izbijaju svađe, pa i sukobi mačetama očajnih ljudi.

Međunarodna organizacija za migracije, zadužena za dopremu i distribuciju šatora, kaže da ih je dosad na Haiti stiglo 10 tisuća, a da uskoro stiže još najmanje 30 tisuća.

No, to "vjerojatno neće zadovoljiti goleme potrebe" za šatorima, upozorila je ta agencija, ocjenjujući da je potrebno 100 tisuća obiteljskih šatora. UN procjenjuju kako potrebu za smještajem ima oko milijun ljudi, a haićanski predsjednik Rene Preval u ponedjeljak je uputio poziv na hitnu dostavu 200 tisuća šatora.

Preval je, u znak solidarnosti sa žrtvama potresa koje su ostale bez doma, odlučio i sam prijeći živjeti u šator na travnjaku ispred svoje uništene Nacionalne palače.

Haićanska vlada i međunarodne organizacije pripremaju podizanje velikog šatorskog grada u predgrađu Port-au-Princea. Sjeverno od grada raščišćeno je pet hektara zemlje na kojoj će biti podignuto to naselje, prvo od pet ili šest, koliko bi ih trebalo biti u funkciji prije početka sezone proljetnih pljuskova i ljetnih uragana.

Upraviteljica UN-ovog programa za razvoj Helen Clark rekla je kako je osiguranje smještaja prioritet koji zahtijeva inovativna rješenja.

"Kiae je, npr. nakon potresa u Sečuanu, postavila 400 tisuća poltrajnih stambenih objekata. Trebat će razmotriti i podržati slične inicijative i za Haiti", rekla je u izjavi objavljenoj u utorak.

U potresu su jako stradale i medicinske ustanove i bolnice, pa je Haiti suočen s velikim teškoćama u pružanju vitalnih zdravstvenih usluga i postoperativnom tretmanu tisuća osoba, među kojima je mnogo amputiraca, kojima je zbog teških ozljeda morao biti uklonjen jedan ili više udova.

Zasad na Haitiju nije prijavljeno izbijanje ijedne zarazne bolesti, ali opasnost i dalje postoji, ističe Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Već smo istaknuli opasnost od dobivanja proljeva kod osoba koje se nalaze u stiješnjenim prostorima na prenapučenim mjestima gdje nema vode, a sanitarne instalacije su rijetke", rekao je glasnogovornik WHO-a Paul Garwood, govoreći prije svega o 500-tinjak privremenih izbjegličkih logora nastalih neplanski na ulicama i u javnim parkovima glavnog grada Haitija.

UNICEF je pokrenuo kampanju za cijepljenje protiv ospica kojem bi u iduća dva tjedna na Haitiju trebalo biti podvrgnuto 600 tisuća djece mlađe od pet godina. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 19:36:18
Novi komentar
nužno
nužno