« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DUG PROCES

Haiti će trebati pomoć 5 do 10 godina

Haiti treba najmanje pet do deset godina pomoć u obnovi nakon potresa koji je ovog mjeseca pogodio tu državu, rekao je premijer Jean-Max Bellerive

Jean-Max Bellerive
Jean-Max Bellerive (Wikipedia)
Više o

Haiti

,

potres

,

pomoć

"Narodu Haitija trebat će sve više da dovrši obnovu", rekao je Bellerive na međunarodnoj konferenciji o pomoći na kojoj bi se trebalo razmotriti najžurnije potrebe, a potom početi pripremati dugoročni oporavak Haitija.

"Nosim vam zahvale okrvavljena, izmučena i uništena naroda, koji još nije pokleknuo", rekao je državnoj tajnici SAD-a Hillary Clinton, kanadskom premijeru Stephenu Harperu, francuskom ministru vanjskih poslova Bernardu Kuchneru i predstavnicima još deset zemalja.

Na konferenciji se govorilo o neposrednim potrebama ali se počelo gledati i dalje, prema strategiji obnove nakon potresa koji je Haiti pogodio 12. siječnja i ubio do 200.000 ljudi i razorio glavni grad.

Ključna tema koja se pojavila je važnost osiguravanja razvoja te manje koncetracije stanovništva u Port-au-Prinecu koji se nalazi upravo na crti rasjeda.

"U 30 sekundi je Haiti izgubio 60 posto svog BDP-a", rekao je Bellerive govoreći o pretjeranoj centraliziranosti države. "Tako da se moramo decentralizirati". (hina/metro-portal)

25.01.2010. 23:29:37
Novi komentar
nužno
nužno