« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ICTY ČEKA

Hadžić prije Haaga posjetio majku u Novom Sadu

Hadžića nakon posjeta majci vlasti neće vraćati u pritvor Posebnog suda za ratne zločine u Beogradu, nego će ga prevesti u zračnu luku Nikole Tesle i otamo transportirati u Haag

Goran Hadžić
Goran Hadžić (YouTube)
Više o

Haag

,

Goran Hadžić

,

izručenje

Kolona vozila u kojoj se nalazi donedavno posljednji haaški bjegunac, vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji Goran Hadžić stigla je u Novi Sad, gdje će posjetiti teško bolesnu majku, javljaju beogradski mediji, a prenosi Hina.

Kako neslužbeno doznaje B92, Hadžića nakon posjeta majci vlasti neće vraćati u pritvor Posebnog suda za ratne zločine u Beogradu, nego će ga prevesti u zračnu luku Nikole Tesle i otamo transportirati u Haag.

Kako javlja agencija Beta, Hadžića su jutros oko osam sati posjetile ljubavnica i izvanbračna kćer i napustile zgradu Suda dvadesetak minuta kasnije. Nedugo nakon toga zgradu je napustila kolona blindiranih vozila i uz jake mjere osiguranja krenula prema Novome Sadu.

Kolona je nešto prije 10 sati stigla pred Hadžićevu obiteljsku kuću u Novom Sadu, ispred koje se nalaze brojne novinarske ekipe, ali i jake policijske snage.

Hadžićevi odvjetnici u petak ujutro potpisali su dokument u kojem se i oni odriču prva na žalbu na njegovo izručenje Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju. Hadžić je takav dokument potpisao još u četvrtak.

ICTY je bivšeg predsjednika tzv. SAO Krajine Gorana Hadžića optužio 2004. godine u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Hadžića (52) se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda. Konačni cilj pothvata bio je formiranje velike Srbije.

Haaški sud (ICTY) u četvrtak je odredio suca za prvo pojavljivanje optuženika Gorana Hadžića pred sudom, kao i tri člana Raspravnog vijeća II. pred kojim će se voditi postupak protiv njega. užnokorejski sudac O-Gon Kwon, potpredsjednik ICTY-a i vršitelj dužnosti predsjednika suda, sebe je imenovao za suca koji će voditi prvo pojavljivanje Hadžića pred ICTY-em, u nalogu objavljenom na web stranici suda.

U drugom nalogu s kojim je odredio da se vođenje predmeta Hadžić povjerava Raspravnom vijeću II, sudac O-Gon je u tročlano vijeće imenovao suce Burtona Halla s Bahama, belgijskog suca Guy Delvoiea i suca Antoine Kesia-Mbe Mindua iz DR Konga.

Uhićeni haaški optuženik Goran Hadžić saslušan je u srijedu pred istražnim sucem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon čega je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Haagu.

22.07.2011. 11:30:00
Novi komentar
nužno
nužno