« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PERU RUKE

Hadezeovci pojma nisu imali što im radi Sanader

Komično očitovanje o načinu rada stranke koja je 6 godina vladala Hrvatskom, a nitko od vodećih ljudi navodno nije znao što im radi predsjednik

Koja nam je hrpa likova vodila zemlju, nevjerojatno
Koja nam je hrpa likova vodila zemlju, nevjerojatno (Arhiva)
Više o

HDZ

,

suđenje

,

afera fimi media

Odvjetnik HDZ-a, prve stranke optužene za korupciju, kazao je u svom uvodnom govoru na zagrebačkom Županijskom sudu da će na suđenju u slučaju "Fimi media" dokazati da je tzv. crni stranački fond nastao bez znanja i izvan stranačkih tijela.

"Niti jedno stranačko tijelo nije bilo informirano o nezakonitostima koje se HDZ-u stavljaju na teret. Dokazat ćemo da je postojao dvostruki, paralelni lanac financiranja unutar HDZ-a", kazao je jedan od HDZ-ovih odvjetnika Davorin Budin.

Dodao je i da predsjedništvo optužene stranke nije donosilo odluku o prikupljanju novca te da je očito kako je stranka korištena kao izgovor.

Ustvrdio je i da stranka nije imala koristi od nezakonitog prikupljanja novca, kao ni od financiranja lokalnih televizijski postaja, kupovine premijerova BMW-a ili plaćanja pjevača, posebno da ne pjevaju.

Po Budinovim riječima, Sanader se u prikupljanju novca preko "Fimi medije" nije služio isključivo autoritetom predsjednika stranke nego i prvog čovjeka vlade, jer "predsjednik HDZ-a nema mogućnost pozvati direktore javnih poduzeća" i savjetovati im s kime da sklapaju poslove.

Ustvrdio je da će tijekom suđenja "ukazati na nepostojanje bitnih elemanata kaznenog djela" za koje se tereti HDZ.

"Dokazat ćemo da je glavni tajnik glavna osoba koja treba biti odgovorna za financiranje. Dokazat ćemo da odluke donosi Predsjedništvo HDZ-a, a glavni tajnik nadzire provođenje odluka", istaknuo je Budin.

Tvrdi i da se tijekom suđenja mora provesti novo financijsko vještačenje, jer je u optužnici vidljiva razlika od dva milijuna kuna.

Nakon podizanja optužnice HDZ-ov odvjetnički tim najavio je da slučaj "Fimi media" na sudu planiraju rušiti s "devet jakih argumenata" te da se tužiteljstvu "potkrala greška" jer je HDZ kao političku stranku "poistovjetio s trgovačkim društvom najnižeg oblika s jednim vlasnikom i jednom odgovornom osobom". Kod političke stranke, pojasnio je, vlasnička struktura nije ista, jer je ona vlasništvo svih 220 tisuća članova.

Suđenje će se nastaviti sutra ispitivanjem optuženika koji su se nakon čitanja optužnice izjasnili krivima. To su bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenka Jurak.

USKOK-ovu optužnicu u najvećem antikorupcijskom postupku uz HDZ su odbacili prvooptuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a te njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček.

16.04.2012. 15:53:45
Novi komentar
nužno
nužno