« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
OPA :)

Hackerski napad na njemačke političare

Osobni podaci i dokumenti više stotina njemačkih političara i nekoliko umjetnika objavljeni su na Internetu. Pogođeni su svi njemački zastupnički klubovi osim AfD-a, pa i Savezna kancelarka Angela Merkel

Hackeri provalili političare
Hackeri provalili političare (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

političari

,

hackeri

Za saveznu ministricu pravosuđa Katharinu Barley to je "napad s velikim posljedicama". Najprije je radio-televizijska postaja rbb (pokrajinska radio-televizija u Berlinu i Brandenburgu) izvijestila da su objavljeni tajni podaci s mobilnih telefona, privatne poruke, adrese političara i drugi vrlo privatni podaci kao i interni stranački dokumenti. I to na jednom Twitter-profilu koji dugo nije primijećen. Rečeno je da su pogođeni svi zastupnički klubovi osim AfD-ovog (desno-populistička Alternativa za Njemačku). Pogođena je i savezna kancelarka Angela Merkel, objavio je Bild. Navodno se radi o broju telefaksa, e-mail-adresi i više pisama koja je kancelarka uputila ili dobila. Koliko su objavljeni podaci osjetljivi, zasad nije jasno - dopisnik ARD-a Michael Götschenberg javlja kako se čini da u objavljenim podacima nema osobitih državnih tajni, a čini se i kako su podaci sakupljani dugo vremena. Kaže se da su među ostalim objavljeni i podaci o kreditnim karticama. Bild piše da su hakeri na osobito puno osjetljivih podataka naišli kod šefa Zelenih Roberta Habecka, glavnog tajnika SPD-a Larsa Klingbeila i bivšeg šefa SPD-a Sigmara Gabriela.

Ministrica Barley je o tomu rekla: "Pokretači napada žele nanijeti štetu povjerenju u našu demokraciju i njezine institucije." Ova socijaldemokratska političarka je zahtijevala brzo razjašnjenje tko stoji iza napada i je li se radilo o politički motiviranom napadu. Još uvijek je nejasno tko stoji iza napada i koji su mu motivi. Izbor objavljenih dokumenata ostavlja dojam kaotičnosti i slučajnosti. Jer, objavljeni su neki privatni podaci kao brojevi mobilnih telefona, ali i neki dokumenti sa stranačkih kongresa. Zastupnički klubovi napad smatraju vrlo ozbiljnim. Već sinoć su počele provjere stanja, a do kakvih spoznaja su došli stranački predstavnici bi trebali objaviti tijekom dana. Uz političare na saveznoj razini pogođeni su i neki pokrajinski političari kao i neki umjetnici. Po navodima rbb-a objavljeni dokumenti nisu politički osjetljivi, ali izgleda da je šteta velika zbog količine objavljenih privatnih podataka."Žele naštetiti demokraciji!"

Na Twitteru prije Božića

Vlasnik profila na Twitteru sebe opisuje pojmovima kao što su security researching, umjetnik, satira, ironija. Po vlastitim navodima nalazi se u Hamburgu. Podaci su šireni već prije Božića na svojevrsnom "adventskom kalendaru" (svakoga dana se otvara novi "poklon"), ali su mediji to primijetili tek u četvrtak navečer.

Piše: Jens Thurau/DW
05.01.2019. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno