« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
POSLANI KUĆI

Guantanamo 'prazniji' za još 12 zatvorenika

Transferi šest Jemenaca, četiri Afganistanca i dva Somalca dovršeni su tijekom vikenda, objavile je američko ministarstvo pravosuđa

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

Jemen

,

Guantanamo

,

Somalija

Sjedinjene Države prebacile su 12 zatočenika iz zatvora u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi, od kojih šestoricu u Jemen, a ostale u Afganistan i Somaliju, priopćilo je u nedjelju američko ministarstvo pravosuđa.

Šestorica jemenskih zatočenika prebačena su u Jemen, četvorica Afganistanaca u Afganistan a dva Somalca predana su pod nadzor regionalnih vlasti Somalilanda. Transferi su završeni ovoga vikenda, navedeno je u priopćenju ministarstva pravosuđa SAD.

Ministarstvo pravosuđa je istaklo da je transfer odobren nakon ocjene potencijalne opasnosti, mjera za njezino ublažavanje i uspjeha sudskoga postupka.

Više od 560 zatočenika osumnjičenih za terorizam napustilo je zatvor u Guantanamu od 2002. godine, a zatvorenici su prebačeni u više od 35 zemalja.

Zatočenički centar u Guantanamu otvoren je 2002. za vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha. Predsjednik Barack Obama suočen je s kritikama zastupnika u Kongresu zbog donošenja odluke o zatvaranju Guantanama bez razrađenog plana o tome kako će to biti učinjeno.

U svojoj prvoj odluci nakon stupanja na dužnost, Obama je izdao uredbu o zatvaranju Guantanama do siječnja 2010., što je rok koji neće biti ispunjen.

Glavna prepreka je bilo pitanja gdje poslati oko 100 državljana Jemena, najveću pojedinačnu skupinu zatočenika po nacionalnosti.

SAD je 26. rujna objavio da je prebacio Alla Ali bin Ahmed Alija, rodom iz Jemena, natrag u domovinu. Njega je vojni sud proglasio neprijateljskim borcem u 2004., a u svibnju ove godine je savezni sudac u Washingtonu naložio njegovo oslobađanje.

SAD je krajem rujna pokušao poslati veći broj drugih Jemenaca u rehabilitacijski program u Saudijskoj Arabiji, što su sudijske vlasti odbile. Jemenski predsjednik traži da se te zatočenike vrati u Jemen, čemu Washington nije sklon iz sigurnosnih razloga, kazali su dužnosnici administracije za američki tisak. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 21:29:13
Novi komentar
nužno
nužno