« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KAO U BAJCI

GSV zadovoljan dosadašnjom reformom pravosuđa

VIDEO - Vlada je, prema izjavama članova GSV-a, do sada obavila oko 80 posto planirane reforme pravosuđa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)
Više o

GSV

,

Božidar Kalmeta

,

Damir Jakuš

,

reforma pravosuđa

,

Josip Zaher

,

Dražen Bošnjaković

Vlada je dosad provela više od 80 posto mjera iz akcijskog plana za reformu pravosuđa donesenog 2008. godine, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj je socijalnim partnerima predstavljena reforma pravosuđa.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako uspjeh reforme pokazuje podatak da je 2004. godine na svim hrvatskim sudovima bilo milijun 650 tisuća neriješenih predmeta, a lani ih je bilo nešto više od 700 tisuća.

Također smo u dvije godine racionalizirali mrežu sudova i smanjili je za 40 posto. Umjesto 108 općinskih sudova sada ih imamo 67, a umjesto 114 prekršajnih sudova sada ih je 63, rekao je Bošnjaković.

Promijenili smo i procesne zakone, čime smo omogućili ubrzanje vođenja postupaka, koji više neće trajati po 10 i više godina, dodao je Bošnjaković.

Kao bitan posao koji još slijedi Bošnjaković je naveo reforme upravnog sudstva i ovršnog sudstva.

U pripremi je novi ovršni zakon i zakon o javnim ovršiteljima po kojima ovrhu više neće voditi sudovi nego će to riješavati javni ovršitelji, a sudovi će nadzirati zakonitost njihovih postupaka.

Osnažili smo i institucije koje se bave mirenjem kao alternativnim načinom rješavanja sporova i zakonima omogućili mirenje u svim instancama sudovanja, kazao je Bošnjaković.

Predstavnici sindikata i poslodavaca istaknuli su svoju zainteresiranost za uspješnu reformu pravosuđa koja će osigurati efikasniji i profesionalniji pravosudni sustav. (hina/metro-portal)

Svoje mišljenje dali su:

Božidar Kalmeta, o sastanku GSV-a i skorom poskupljenju struje

Dražen Bošnjaković, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa o stanju u pravosuđu, o smanjenju predmeta na sudovima i o besplatnoj pravnoj pomoći i institucijama za mirenje

Damir Jakuš, o dosadašnjem napretku u razgovorima, o ekonomskim savjetnicima Ive Josipovića i o rastu cijena

Josip Zaher, o reformi pravosuđa u ime HUP-a

22.02.2010. 15:06:44
Novi komentar
nužno
nužno