« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Gruzijska oporba pristala na razgovore s vladom

Oporba je spremna na susret sa Sakašvilijem kako bi zemlja izašla iz teške političke krize.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Gruzija

,

politička kriza

,

Mihail Saakašvili

,

David Bakradze

,

Salome Zurabišvili

,

gruzijska oporba

Gruzijska oporba pristala je u petak na razgovore s vladom kako bi se pokušalo okončati političku pat-poziciju u Gruziji dva dana nakon što su napetosti prerasle i u nasilne sukobe.

Oporbeni čelnici su rekli da će poslati izaslanike na razgovore s predsjednikom parlamenta Davidom Bakradzeom koji bi, rekli su, trebali biti "priprema" za sastanka s predsjednikom Mihailom Sakašvilijem čiju ostavku oporba tjednima traži na prosvjedima.

"Susrest ćemo se s predsjednikom parlamenta Davidom Bakradzeom i tom prigodom ćemo se pripremiti za skorašnji susret s predsjednikom", rekla je novinarima oporbena čelnica Salome Zurabišvili.

Po njezinim riječima, oporba je voljna "čim prije" održati taj susret, a oporbeni čelnici se nadaju da će do njega doći možda još večeras, kada se predsjednik vrati iz Praga.

"Sutra ćemo ispred parlamenta održati masovni skup kojim ćemo obilježiti 30. dan mirnih prosvjeda. Nadamo se da ćemo se sa Sakašvilijem sastati prije toga", dodala je.

Premda oporba i dalje traži odlazak Sakašvilija kojeg optužuje za katastrofalan rat s Rusijom u kolovozu i za autoritarno vladanje, ističe da je spremna saslušati predsjednikove prijedloge za izlazak iz političke krize.

Oporba usto optužuje predsjednika da je u utorak inscenirao pobunu koju je gruzijska vlada isprva pripisala Rusiji.

Prosvjedi koji od 9. travnja remete život u prijestolnici, najveći su prosvjedi protiv predsjednika Sakašvilija od rusko-gruzijskog rata u kolovozu prošle godine. (hina/metro-portal)

08.05.2009. 18:40:50
Novi komentar
nužno
nužno