« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
DAVID PROTIV GOLIJATA

Gruzija blokira ulazak Rusije u WTO

"Gruzija ne može dati pristanak za ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju dok Rusija ne promijeni svoje stajalište glede trgovine na okupiranim teritorijima", rekao je Kapanadze

Fotografija vijesti
Više o

WTO

,

Rusija

,

Gruzija

,

blokada

,

Svjetska trgovinska organizacija

Razgovori između Gruzije i Rusije o ruskom zahtjevu za članstvom u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) okončani su u subotu bez dogovora, a Gruzija je najavila da će blokirati rusko pristupanje toj organzaciji ako Moskva ne promijeni svoje stajalište.

Neuspjeh u rješavanju spora koji ima korijene u ratu 2008. godine između dvije bivše sovjetske republike narušava ruske izglede za pristupanje WTO-u ove godine, što žele Moskve i SAD-a, a mogao bi pogoršati i odnose Rusije i zapada.

"Pregovori su gotovi i možemo reći da su propali, okončani bez ikakva rezultata", rekao je telefonom agenciji Reuters zamjenik gruzijskog ministra vanjskih poslova Sergi Kapandze koji predvodi gruzijsku delegaciju na razgovorima u Švicarskoj.

S obzirom da WTO, organizacija u kojoj su 153 države, odluke donosi konsenzusom Gruzija ima mogućnost stavljanja veta na članstvo mnogo veće Rusije.

Kapanadze je rekao da je najspornija točka rusko odbijanje da dopusti Gruziji pristup informacijama o trgovini u odmetnutim gruzijskim pokrajinama Južnoj Osetiji i Abhaziji koje je Moskva priznala kako neovisne države nakon petodnevnog rata.

"Gruzija ne može dati pristanak za ulazak Rusije u WTO dok Rusija ne promijeni svoje stajalište glede trgovine na okupiranim teritorijima", rekao je Kapanadze.

Gruzija Južnu Osetiju i Abhaziju, u kojima Rusija drži znatne vojne snage, smatra okupiranim teritorijama.

Kapanadze je rekao da su subotnji razgovori bili posljednja dogovorena runda pregovora te da Gruzija "ne vidi smisla u nastavljanju razgovora samo radi razgovora".

Ruski izvor blizak pregovorima rekao je, međutim, da će se pregovori nastaviti 17. listopada.

08.10.2011. 21:15:03
Novi komentar
nužno
nužno