« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca

Gruzija: 50.000 ljudi na ulici

Pristaše oporbe okupile su se ispred zgrade parlamenta i predsjedniku Saakašviliju poručile da je ‘izborni varalica’
Pristaše oporbe okupile su se ispred zgrade parlamenta i predsjedniku Saakašviliju poručile da je ‘izborni varalica’ (AFP)
Više o

Gruzija

,

Mihail Saakašvili

Oko pedeset tisuća oporbenih prosvjednika marširalo je jučer ulicama glavnoga grada Tbilisija u znak neslaganja s rezultatima parlamentarnih izbora koje smatraju lažiranima u korist vladajuće stranke.

To je dosad najveće prosvjedno okupljanje u toj strateški važnoj bivšoj sovjetskoj republici otkad je u studenome policija ugušila oporbeni skup i na taj način ugrozila imidž predsjednika Mihaila Saakašvilija kao demokrata i reformista. Na izborima prošlog tjedna Saakašvilijev ujedinjeni nacionalni pokret dobio je oko 120 od 150 zastupničkih mjesta i tako je on ojačao svoju vlast.

UN: Gruzijsku letjelicu srušili RusiMisija Ujedinjenih naroda zaključila je da je ruski lovac srušio gruzijsku bespilotnu letjelicu iznad proruske gruzijske separatističke pokrajine Abhazije 20. travnja, poručili su iz gruzijske vlade. 

Savez ujedinjene oporbe dobio je 16 zastupničkih mandata, a vlasti optužuje da su kršenja izbornog zakona bila raširena i da zato neće ući u parlament. Pristaše dviju drugih oporbenih stranaka koje su također dobile neke mandate, pridružile su se njihovu prosvjedu.

Prosvjednici su nosili lutku Saakašvilijeva lika s natpisom ‘Izborni varalica’. Vikali su ‘Gruzija bez Saakašvilija’ i ‘Za slobodne izbore’.

- Ne priznajemo ovaj parlament, u koji odbijamo ući - rekao je okupljenima je oporbeni čelnik David Gamkrelidze. (HINA) 

26.05.2008. 23:30:31
Novi komentar
nužno
nužno