« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
DUDEK I REGICA

Gruntovčani ponovno televizijski hit

Gruntovčani, stara dobra serija o problemima Dudeka i Regice snažno konkurira turskim sapunicama

Dudek i njegov tetec Cinober
Dudek i njegov tetec Cinober (HTV)
Više o

gruntovčani

,

Krešo Golik

,

1001 noć

,

Dudek

,

Regica

,

Cinober

,

Presvetli

,

Martin Sagner

,

Mladen Kerstner

,

turske sapunice

,

Najbolje godine

Gruntovčani, serija Mladena Kerstnera i Kreše Golika obilježila je jedno razdoblje televizije svojom popularnošću, a Martina Sagnera doživotno promovirala u Dudeka, zbunjenog Podravca koji se muči sa svakodnevicom i vlastitim poštenjem.

Mikrokozmos ruralne sredine Podravine, Krešo Golik je snimio po Kerstnerovu scenariju. Mladen Kerstner je u taj skript uložio nekoliko godina života, bilježeći po seoskim birtijama dogodovštine različitih "likova" koji tvore okosnicu društvenog života u malim panonskim selima.

Nezaboravni likovi Cinobera, Presvetlog, Martina birtaša ili Besnog i danas su dio pop-folklora i narodnog života u Podravini, ali isto tako i u Međimurju, pa i drugim županijama uz Dravu.

10 epizoda prikazuje 10 priča u čijem je središtu lik Dudek (glumi ga Martin Sagner), sa svojim brigama koje proizlaze iz njegova habitusa naivčine, poštenjačine, malog seoskog čovjeka.

Serija je imala kultni status, reprizirana je devet puta, no još uvijek pokazuje vitalnost - prva epizoda je po gledanosti bila nadomak novim hitovima - 1001 noći i Najboljim godinama, tako da s nestrpljenjem možemo očekivati nove bitke za gledatelje.

Martin Sagner, Smiljka Bencet, Mladen Šerment, Zvonimir Ferenčić utjelovili su besmrtnog Dudeka, Regicu, Presvetlog i Cinobera, a ostatak ekipe dao im je jaku podršku u građenju fenomenalnih likova koji su ušli u svakodnevicu svojim poštapalicama i vicevima. Da se barem i dalje snimaju takve serije ... (metro-portal/wikipedia)

03.02.2011. 16:06:36
Novi komentar
nužno
nužno