« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
sporni udžbenici

GROZD traži uvođenje svog programa zdravstvenog odgoja u škole

Kontroverze oko spolnog odgoja u hrvatskim školama vjerojatno će se nastaviti nakon što udruga GROZD zatraži uvođenje svog programa.

(Željko Hajdinjak/CROPIX)
Više o

Odbor za ljudska prava

,

spolni odgoj

,

zdravstveni odgoj

Udruga Glas roditelja za djecu (GROZD) ustvrdila je na današnjoj konferenciji za novinare da više nema prepreka za uvođenje njihova programa zdravstvenog odgoja u škole, s obzirom na to da je, istaknuto je, Europski odbor za socijalna prava odbacio 99 posto optužbi iz tužbe protiv strategije Hrvatske u vezi s edukacijum mladih na području seksualnosti.

Predsjednik GROZD-a Ladislav Ilčić rekao je da se u tužbi feminističke udruge CESI iz 2007. njihov program naziva problematičnim, neznanstvenim, diskriminatornim i pristranim, a takve je argumente Europski odbor u svojoj nedavnoj odluci ocijenio nepreciznim, nedostatnim, neadekvatnim i nerazvijenim.

Po njegovim riječima, Europski odbor osudio je u svojoj odluci samo jedan odlomak iz udžbenika za biologiju koji je, ustvrdio je, već ranije povučen iz uporabe.

Izvrsnima je ocijenio rezultate prošlogodišnje eksperimentalne provedbe programa zdravstvenog odgoja u okviru sata razredne zajednice, bez obzira na kratkoću trajanja, te drži da sada više nema nikakvih zapreka da se zdravstveni odgoj trajno uvede u škole.

Ilčić drži da bi njihov program mogao početi provoditi već ove školske godine, tijekom drugog polugodišta. Najavio je da će uskoro zatražiti sastanak s novim ministrom znanosti, obrazovanja i športa Radovanom Fuchsom.

Roger Kiska, američki stručnjak za međunarodno pravo i odredbe europskih institucija, ustvrdio je da roditelji i djeca imaju pravo na izbor programa kojima će se njihovo dijete educirati na području seksualnosti, a što, napomenuo je, podupire i Europski odbor za socijalna prava, ne želeći se uplitati u detaljno ocjenjivanje programa već ističući odgajateljsku ulogu roditelja.

Izvor: Hina

29.08.2009. 16:03:15
Novi komentar
nužno
nužno