« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
dok je para, bit će i vlasti

Grinch sam sebi skočio u usta

Nakon što je proračun u deficitu, isplaćuju se i božićnice umirovljenicima

Fotografija vijesti
Više o

Grinch Sanader

,

proračunski deficit

,

božićnice umirovljenici

,

HSU božićnice

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji u New Yorku sudjeluje u radu Vijeće sigurnosti UN-a, izjavio je u utorak da vladajuća koalicija u Hrvatskoj nije u opasnosti i tako odgovorio na pitanja novinara o saborskom glasovanju o zakonu o poljoprivrednom zemljištu i zakonu o golfu, koji nisu podržale sve stranke koalicije.

"Nije ugrožena koalicija. Treba reći da mi u koaliciji imamo i HSS, koji je predlagatelj tih zakona. Nisu u koaliciji samo manjine, već i HSS, HSLS i HSU. Svi koalicijski partneri moraju imati razumijevanja jedni za druge i ako je neki zakon dobar, treba ga prihvatiti", rekao je Sanader.

Ocijenio je da se koalicijske stranke ne moraju o svemu složiti, podsjetivši da ni kod hrvatskog priznanja Kosova nije bilo jedinstva vladajuće koalicije.

"Dakle idemo dalje. Sve u redu. Treba imati malo više razumijevanja u međusobnim odnosima i to je sve. Nema nikave ugroze za koaliciju", naglasio je Sanader.

Jasno je i zašto je Grinch to izjavio, jer su iz Hrvatske stranke umirovljenika priopćili kako pozdravljaju odluku Vlade RH o isplati božićnice za gotovo milijun i sto tisuća umirovljenika te ističu da su zadovoljni iznosom imajući u vidu otežanu situaciju u državi.

"HSU je uložio iznimne napore pregovarajući s Vladom o isplati ovog prigodničarskog prava umirovljenika, te smo zadovoljni da je naše ustrajno zalaganje urodilo božićnim darom", navodi se u priopćenju HSU-a.

Od glasnogovornice HSU-a Branke Valentić doznaje se kako će umirovljenici s mirovinom do 500 kuna dobiti božićnicu od 300 kuna, oni s mirovinom između 500 i 1.000 kuna dobit će 200 kuna, a umirovljenici čija je mirovina između 1.000 i 2.000 kuna dobit će božićnicu od 150 kuna. Umirovljenici koji primaju mirovinu iznad 2.000 kuna dobiti 100 kuna božićnice.

Umirovljenici s razmjernim mirovinama, odnosno oni koji, osim hrvatske mirovine, primaju mirovinu neke druge države dobit će božićnicu od 150 kuna.

Iz HSU-a su, napominje Valentić, tražili između 220 i 230 milijuna kuna za isplatu božićnice, ali je za tu svrhu odobreno 160 milijuna kuna.

Navodeći kako im je temeljni cilj poboljšanje materijalnih i životnih uvjeta umirovljenika, u priopćenju HSU-a se navodi kako su "više puta morali podsjećati vladajući HDZ da je isplata božićnice dogovorena u zajedničkom koalicijskom sporazumu" te podsjećaju da su bili spremni napustiti koaliciju u slučaju da Vlada to odbije.

Iz HSU-a najavljuju da će od Vlade RH zahtijevati donošenje zakona o božićnici, kako bi se ubuduće izbjegle takve situacije, a hrvatskim umirovljenicima omogućilo da svakoga prosinca mogu računati na jednokratnu državnu pomoć.

HSU zahtjeva i hitno osnivanje radne skupine koja će riješiti problem prema umirovljenicima koji su mirovinu zaslužili u drugim republikama bivše SFRJ, stoji u priopćenju.

16.12.2008. 18:45:51
Novi komentar
nužno
nužno