« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
STIŽE ZIMA

Grijanje može početi

Sezona grijanja iz toplane počet će čim temperatura padne ispod 17 celzija, oni koji će se grijati na drva plaćat će kubik 250-300 kuna, a lož-ulje je oko četiri kune po litri

(Siniša Kosić)
Više o

HEP-Toplinarstvo

,

grijanje

,

drvari

,

grijanje na drva

Drvari u Heinzelovoj i pilari, njih pet-šest, radovali su se svakom prolazniku misleći da su došli po drva. Tijekom rujna, koji je bio ugodno topao, nisu se baš naradili. Kažu da će im u listopadu posao bolje ići. Natovareni kamion s bukovim i grabovim drvima čeka uz cestu, a vozač za volanom čita novine i nevoljko priča o poslu.

- Koliko stoji kubik drva? Pa, ovisi o vrsti, od 250 do 300 kuna - nerado odgovara ako vidi da niste mušterija.

Dakako, to je cijena s dovozom doma, ali je uz to poželjno pozvati i pilara. Oni pak uopće ne žele reći koliko stoji piljenje, ali čujemo da se kreće između 30 i 50 kuna po kubiku. Uzme li se u obzir da sezona grijanja službeno traje šest mjeseci, računa se da za grijanje na drva prosječnog stana treba izdvojiti između 2500 i 3000 kuna.

No, većina se Zagrepčana ipak ne služi krutim gorivom, nego plinom, loživim uljem ili energijom iz toplane. Kad je o njoj riječ, sezona grijanja uvjetno je počela 15. rujna.

Grijanje iz biomaseMožda će uskoro cjepanice potisnuti grijanje gorivom biološkog podrijetla, kao što je na primjer biomasa. Ta energija nastaje od drva, slame, životinjskog izmeta i otpadaka. Stručnjaci procjenjuju da prostorni metar biomase zamjenjuje oko 180 litara ekstra lakog loživog ulja, pa ako ne želite cijepati drva i ako se malo potrudite...

No, toplina se zapravo počinje slati potrošačima čim se ispune uvjeti - kad vanjska temperatura zraka padne ispod 17 stupnjeva, automatska regulacija u toplinskim stanicama pokrenut će proces grijanja. Ali, ne svima...

- Napominjemo da potrošači koji nam duguju za isporučenu toplinsku energiju što prije podmire dugove, da bismo i njima pravovremeno uključili grijanje - poručio je direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec.

Ujedno je zahvalio stanovnicima Novog Zagreba, Trešnjevke i Trnja na strpljenju i razumijevanju zbog ljetošnjih radova na obnovi vrelovodne mreže.

Piše: Jozo Renić/Zagreb.hr
05.10.2009. 19:23:24
Novi komentar
nužno
nužno