« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SAMO KREDITI

Grčki premijer Papandreu u Berlinu ne traži novac nego potporu

Korupcija nije Grcima u genima, kao što ni nacizam nije Nijemcima, izjavio je Georgij Papandreu

Georgij Papandreu
Georgij Papandreu (Wikipedia)
Više o

Angela Merkel

,

gospodarska kriza

,

Jean-Claude Juncker

,

grčka kriza

,

Georgij Papandreu

,

Grčka pomoć

Grčki premijer Georgij Papandreu koji će u petak posjetiti Berlin, rekao je u razgovoru za njemačke medije da dolazi u Njemačku radi potpore kolegice Angele Merkel, a ne po novac te da Grcima korupcija nije prirođena, kao što ni nacizam nije Nijemcima.

"Ne tražimo novac", rekao je Papandreu za dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung, "treba nam potpora Europske unije i naših partnera kako bismo mogli isposlovati kredite na tržištu po povoljnijim uvjetima". Papandreu je pojasnio kako želi da mu Berlin pomogne kako bi Grčka dobivala kredite po istim uvjetima kao i ostale članice EU, jer sada su uvjeti za Grčku puno nepovoljniji.

"Ako ne dobijemo tu pomoć, nećemo moći provesti promjene koje smo bili planirali", dodao je.

Predsjednik skupine ministara financija eurozone, Luksemburžanin Jean-Claude Juncker, misli pak da će Grčka "još dugo morati plaćati visoku kamatnu stopu" kako bi se refinancirala na tržištu.

"Samo, kad financijska tržišta shvate da postoji europska solidarnost koja se može pokrenuti", uvjeti za kreditiranje Grčke će se ublažiti, rekao je Juncker za njemački radio Deutschlandfunk. Zasad "tržišta još ne vode računa" o tom aspektu, ocijenio je, ali "mislim da će to učiniti".

Grčka koja se bori s golemim proračunskim problemima i stenje pod teretom duga, ne želi biti "Lehman Brothers Europske unije", kazao je premijer Papandreu, misleći pritom na američku banku čiji je stečaj u rujnu 2008. potresao tržišta i ubrzao izbijanje neviđene financijske i gospodarske krize.

Papandreu se u kasnim poslijepodnevnim satima treba sastati s njemačkom kancelarkom, što s velikim zanimanjem očekuju financijska tržišta, premda je Merkel najavila da će tema razgovora biti tek "dobre veze Grčke i Njemačke".

"Nepravedno bi bilo tvrditi da smo od njemačkih poreznih obveznika tražili novce za ljetovanje i za mirovine", rekao je Papandreu pomalo ljutito. "Korupcija nije Grcima u genima, kao što ni nacizam nije Nijemcima", dodao je.

05.03.2010. 09:55:04
Novi komentar
nužno
nužno