« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KAOS

Grčka paralizirana novim štrajkom, Nijemci ne daju ni centa

Većina Grka ne odobrava povećanje PDV-a i poreza na plaće, ali polovica ih je za smanjenje plaća u javnom sektoru i veće trošarine na alkohol i cigarete

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

MMF

,

Europska središnja banka

,

Jean-Claude Trichet

,

gospodarska kriza

,

Grčka štrajk

,

grčka kriza

,

Georgij Papandreu

,

GSEE

,

ADEDY

,

Rainer Bruederle

Opći štrajk protiv najnovijih mjera štednje paralizirao je u petak Grčku, dok ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina stanovnika protivi paketu mjera koji je vlada prihvatila u borbi protiv dužničke krize, javljaju agencije.

Radnici u bolnicama, vladinim uredima, bankama, lokalnoj upravi i transportnim službama obustavili su rad na tri sata na poziv dva najveća grčka sindikata, dok će škole biti zatvorene cijeli dan. Sindikat radnika u privatnom sektoru GSEE i njegov sestrinski sindikat djelatnika u javnom sektoru ADEDY, pozvali su radnike na okupljanje ispred zgrade parlamenta. GSEE i ADEDY zajedno predstavljaju polovicu od oko 5 milijuna grčkih radnika.

U bolnicama će raditi samo hitne službe, a štrajku koji traje od 9 do 12 sati pridružili su se i novinari. Kontrolori leta pridružit će se štrajku na četiri sata s početkom u podne, a zrakoplovne tvrtke Olympic Air i Aegean objavile su da će morati otkazati najmanje 20 letova, te odgoditi još 74 leta.

Pozivajući se na ispitivanja javnog mnijenja tvrtke Public Issue, agencija Reuters objavila je da čak 75 posto ispitanih ne odobrava mjere koje uključuju povećanje stope poreza na dodanu vrijednost za dva postotna boda, na 21 posto, smanjenje bonusa na plaće u javnom sektoru za 30 posto, povećanje poreza na gorivo, te zamrzavanje državnih mirovina.

S druge strane polovica ispitanih podupire smanjenje plaća zaposlenima u javnom sektoru, 65 posto podupire povećanje trošarina na alkohol i cigarete, a 82 posto podupire nove namete na luksuzne proizvode.

Nema MMF-ovog stand-by aranžmana

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet pozdravio je nove grčke mjere štednje, upozorivši da bi grčko traženje pomoći od MMF-a u vidu stand-by aranžmana bilo neprimjereno.

"Uvelike pozdravljamo odluke grčke vlade jer ih ocjenjujemo odgovarajućima, primjerenima aktualnim poteškoćama i uvjerljivima", kazao je Trichet nakon završetka sastanka ECB-a. No, smatra neprimjerenim da se Atena odluči za MMF-ovu pomoć u vidu stand-by aranžmana.

Obraćanje MMF-u moglo bi stvoriti dojam da eurozona nije sposobna rješavati unutarnje probleme i nadamo se da nećemo doći u tu poziciju, kazao je glasnogovornik vlade George Petalotis za državni radio Net.

Trichet je na tiskovnoj konferenciji nakon odluke o zadržavanju važećih, rekordno niskih kamatnih stopa u visini 1,0 posto, iznio pojedinosti vezane uz daljnje aktivnosti ECB-a s ciljem podupiranja kreditnih aktivnosti na međubankovnom tržištu novca.

Glavni bančin potez, kako je kazao, bit će ponovno uvođenje promjenjivih kamatnih stopa na redovne zajmove, s rokom otplate od tri mjeseca, koje središnja banka odobrava bankama. ECB je dosada omogućavala bankama neograničene količine sredstava uz fiksnu kamatnu stopu od 1,0 posto kako bi zajamčila izdašnu ponudu novca.

ECB je predstavila i najnovije prognoze stopa rasta i inflacije za 16-članu eurozonu, pri čemu je potvrdila raniju procjenu stope gospodarskog rasta u 2010. u visini 0,8 posto dok je blago naviše revidirala stopu za 2011., na 1,5 posto.

Za 2010. i 2011. sada se očekuje stopa inflacije od 1,2 odnosno 1,5 posto, što znači da će ostati ispod kratkoročne ciljane razine u ECB-u od blizu dva posto. Ekonomisti temeljem svega najavljenog zaključuju da će ECB ključnu kamatnu stopu na važećim razinama zadržati barem do prvog tromjesečja 2011.

Ne damo vam ni centa

Njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle izjavio je pak u petak da "vlada neće dati ni centa" Grčkoj, nekoliko sati prije susreta kancelarke Angele Merkel i premijera Georgija Papandreua u Berlinu.

''Premijer Georgij Papandreu rekao je da ne želi ni centa, a njemačka vlada mu u svakom slučaju neće to ni dati", rekao je Bruederle u prigodi susreta s europskim povjerenikom za industriju Antonijem Tajanijem.

Bruederle je smjerao na razgovor koji je grčki premijer dao za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung u petak, u kojemu Papandreu kaže: "Ne tražimo novac... Treba nam potpora Europske unije i naših partnera, kako bismo na tržištima mogli isposlovati kredite po povoljnijim uvjetima".

"Ako ne dobijemo tu pomoć, nećemo moći provesti promjene koje smo bili planirali", dodao je grčki premijer. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 11:45:49
Novi komentar
nužno
nužno