« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ANALIZA

Grčka - nema razloga za slavlje

Atena je dobila vrijeme i novac za reforme. No veliko je pitanje hoće li Ciprasova vlada te promjene zaista i provesti jer je ona Grčku i dovela u ovu situaciju, smatra Bernd Riegert

Alexis Tsipras na novim mukama
Alexis Tsipras na novim mukama (Arhiva)
Više o

Grčka

,

Alexis Tsipras

,

paket pomoći

Vijest iz Atene da su se vjerovnici i grčka vlada dogovorili o trećem paketu financijske pomoći, na prvi pogled djeluje pozitivno. Međutim, razloga za slavlje nema. Novi ugovor pokazuje da su u stvari svi zakazali.

Naime, novi paket pomoći težak 86 milijardi eura za naredne tri godine, pokazuje da su prethodna dva paketa, kao i otpisivanje dugova u visini od 330 milijardi, bili potpuno nedjelotvorni. Dosadašnji recepti eurogrupe i Međunarodnog monetarnog fonda nisu nikada donijeli željeni učinak, a sada se po treći put prepisuje isti recept. Može li to funkcionirati?

Na papiru su pobrojane dalekosežne mjere za grčku državu i za poreske obveznike. One predstavljaju sumu svih dosadašnjih reformi u prethodnih pet godina koje su nevoljno ili uopće nisu provođene. Kako onda biti siguran da će u sljedeće tri godine Grčka zaista provesti reforme i to u još goroj fiskalnoj situaciji? Cilj je da Grčka poslije tri godine može sama otplaćivati dugove kreditima sa slobodnog financijskog tržišta. Dakle, cilj nije nominalno smanjenje dugova, nego skroman privredni rast kako bi se popravio odnos dugova naspram bruto društvenom dohotku.

Vjerovnici odustali od svojih principa

Treći paket pomoći Grčkoj je dokument o tome da su svi mehanizmi zakazali i zbog toga što u njemu nedostaje odlučujući paragraf: sposobnost otplaćivanja dugova, što bi trebalo biti zacrtano u ugovoru preko fonda za pomoć ESM, jednostavno je stavljena u zagrade. Eurogupa će se sastati tek na jesen kako bi razgovarala o tome hoće li Grčka ikada ponovo doći do podnošljivog odnosa između dugova i gospodarske snage zemlje. Zbog tog odstranjivanja gorućeg pitanja iz teksta ugovora, MMF je otkazao svoje sudjelovanje u trećem paketu pomoći. Vjerovnici, dakle, nisu zbili redove.

Može se naslutiti da će se krediti za Grčku beskonačno povećavati. U principu radi se o otpisivanju dugova, samo su postupak nazvali drugim imenom. Prvi i drugi paket pomoći imali su za cilj da Grčka vlastitim snagama, prije ili kasnije, počne otplaćivati vlastite dugove. Ali taj cilj nije postignut.

I pored financijske pomoći, Cipras je zakazao

Radikalna lijevo-desna koalicija grčkog premijera Aleksisa Ciprasa doživjela je pravi slom. Cipras je preuzeo premijersku dužnost s obećanjima da više nikada neće dozvoliti da Grčka dobiva pakete financijske pomoći, da Trojka više nikada neće doći u zemlju i da građani neće više biti izloženi mjerama štednje. On je sada postigao sasvim suprotne rezultate. Prije pet tjedana, Grci su na referendumu odbili smjernice koji se sada bespogovorno slijedi. Vladajuća stranka Siriza je podijeljena. Pred vratima su novi izbori. Ostaje velika zagonetka kako je moguće u takvoj situaciji provesti nužne reforme.

Aleksis Cipras je prilikom pregovora o trećem paketu požurivao sve sudionike jer je suočen sa stalnom prijetnjom državnog bankrota. On je prekasno shvatio da bi grčki izlazak iz eurozone, zemlju odveo u ponor. U krajnjoj nevolji pristao je na to da državnu imovinu prepiše na vjerovnike. U stvari, praktično je prihvatio sve, samo da bi brzo došao do novca. Opravdana je sumnja da on sva ta obećanja daje samo da bi se domogao kredita, a trebalo bi sumnjati i u to da će on svoja obećanja nakon toga i ispuniti.

Posljednja šansa za ostanak u eurozoni

Grčki premijer želi da ostati na vlasti i u tu svrhu mu niti jedna promjena smjernica nije suviše nagla. Ne može mu se vjerovati. Zato su u ugovor o trećem paketu financijske pomoći Grčkoj ugrađeni dodatni, kontrolni mehanizmi. Pokazat će se jesu li oni djelotvorni. Trebalo bi se sjetiti da je do jeseni 2014. situacija u Grčkoj bila takva da se moglo pomisliti kako je najgore već iza Grka. Poslije promjene vlasti u Ateni i nevjerojatno neodgovornog taktiziranja Ciprasove ekipe koje je trajalo prvih šest mjeseci 2015, Grčka je skliznula u recesiju. Banke su pred bankrotom, a deficit državnog budžeta raste. Bilanca je potresna.

Hoće li treći paket, čije uvjete u osnovi ne prihvaća ni stanovništvo, ni vladajuća stranka, zaista donijeti željeni efekt, zaista ostaje pod velikim znakom pitanja. Samo se dobilo na vremenu. Kako će se to vrijeme iskoristiti? Poslije postizanja sporazuma dolazi vrijeme njegovog provođenja. Ako treći paket pomoći Grčkoj zakaže, ništa više neće moći Grčku zadržati u eurozoni.

Piše: Bernd Riegert/DW
12.08.2015. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno