« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Odzvonilo teroristima

Granate s čilijem uskoro u arsenalu indijske vojske

Najljuća čili papričica na svijetu, po imenu Bhut Jolokia mogla bi se naći kao sastavni dio ručnih granata u upotrebi indijske vojske, uz pomoć kojih bi se kontrolirali ulični neredi i protesti.

(Getty Images)

Indijsko ministarstvo obrane završilo je prototip granate koja u sebi sadrži čili pomoću kojeg se utječe na dišne putove te izaziva suzavica. ˝Granata stvara toliku količinu dima da je nemoguće sakriti se od nje˝ objašnjava R.B. Sristava, direktor centra za istraživanje. ˝Način ratovanja danas se promijenio. Sukobi manjeg intenziteta  su svakodnevica˝, kaže Sristava te dodaje: ˝Vojska i policija svjesne su problema istjerivanja terorista iz njihovih skrovišta. Željeli smo pronaći oružje koje nije smrtonosno ali je efikasno u borbi protiv terorizma i uličnih nereda.˝

Papričica Bhut Jolokia nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda kako najljuća čili papričica na svijetu prema SHU testu. Njime se mjere aktivne komponente pomoću kojih se određuje koliko je papričica ljuta. Prema tom testu ˝Bhut Jolokia˝ je 200 puta ljuća od obične čili paprike.

U zadnje vrijeme znanstvenici razvijanju razne oblike neobičnih oružja koja nisu smrtonosna. U top 5 spadaju: zvučna oružja koja koriste zvučne valove visokih frekvencija, elektromagnetska oružja koja služe za onesposobljavanje električnih instalacija, oružja toplinskih valova koja su dovoljno jaka da izazovu neugodnu bol kod mete ali ne zadaju ozbiljna oštećenja, ljepljiva sapunica te bomba koja raspršuje neugodne mirise.  

18.08.2009. 10:48:58
Novi komentar
nužno
nužno