« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
HVALA KUME!

Gradsko izborno povjerenstvo odgovara na prigovore

IP smatra kako je lijepljenje 'dodataka' na tuđe predizborne plakate nedopustivo.

(Dragan Matić, CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

SDP

,

Josip Kregar

,

lokalni izbori

,

predizborna kampanja

,

plakati

,

hvala kume

,

izborno povjerenstvo

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba danas je odgovorilo na prigovor SDP-a, koji se žalio zbog nepoštivanje nekih kandidata za rok propisan općim uputama o početku izborne promidžbe te zbog oštećenja plakata i lijepljenja uvrjedljivih poruka na plakatima SDP-ova kandidata Milana Bandića.

Izborno povjerenstvo (IP) navodi kako je općepoznata činjenica da su kandidati (na primjer Josip Kregar) počeli javno preko različitih medija isticati svoju kandidaturu i slati poruke biračima prije službenoga početka izborne promidžbe.

IP napominje kako je nesporno da se plakati SDP-a na kojima se ističe kandidatura Milana Bandića obljepljuju crnim plakatima na kojima piše "Hvala kume".

Povjerenstvo podsjeća da je izborna promidžba počela 30. travnja 2009. u 00,00 sati, to jest od dana objave zbirnih lista kandidatura.

"Kandidati imaju pravo u vrijeme izborne promidžbe iznositi i obrazlagati izborni program te imaju pravo na izbornu promidžbu pod jednakim uvjetima," navodi se u priopćenju te dodaje kako je jedno od temeljnih prava, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli.

IP je ocijenio kako nije nadležan niti ovlašten ocjenjivati javne istupe osoba ili skupina prije službenog početka izborne promidžbe.

Smatra kako organizirano i namjerno lijepljenje dvosmislenih i uvrjedljivih poruka na izbornim plakatima predstavlja aktivnosti koje prelaze granice dopuštene i korektne promidžbe, a lijepljenje vlastitih anonimnih poruka na plakate kandidata, predstavlja i oštećivanje prava i imovine kandidata, što je kako se navodi, nedopustivo.

Izborno povjerenstvo poziva sve sudionike izborne promidžbe da se pridržavaju etičkih načela, odnosno načela izborne promidžbe koja proizlaze iz Etičkog kodeksa kojeg je donijelo Etičko povjerenstvo. (hina/metro-portal)

09.05.2009. 19:40:53
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    lidija novak
    08.03.2013. 11:36
    postovani, nemoguce vas je dobiti na oba tel. zbog zauzetosti istih, stoga vas lijepo molim ako je moguce doci osobno i prijaviti se za rad na ovim novim izborima , kada i do kada . HVALA VAM ! Novak
Novi komentar
nužno
nužno