« Zagreb
objavljeno prije 4 godine
SRAMOTA

Grad Zagreb ponovo krši vlastite propise - radi privatnog interesa

Pored drskog nepoštivanja vlastitih propisa prilikom postavljanja nadstrešnica na Cvjetnom trgu, postoji i sumnja u pogodovanje privatnom interesu, što je kazneno djelo

Zna se kome se opet pogoduje
Zna se kome se opet pogoduje (Arhiva)
Više o

Cvjetni trg

,

prosvjed

,

terasa

Stranka ZA GRAD oštro se protivi politici sadašnje gradske uprave koja već tradicionalno pogoduje privatnom interesu i provodi uzurpaciju javnog prostora. Prilikom nedjeljnog okupljanja zbog postavljanja nadstrešnica na Cvjetnom trgu, građani su utvrdili da pored drske krađe javnog prostora i zaklanjanja najveće javne klupe, gradske vlasti nisu u stanju ni ispoštovati vlastite propise na koje se pozivaju.

Članak 22. Pravilnika o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina određuje da najmanja širina prolaza, koju treba osigurati između postavljene otvorene terase te horizontalne ili vertikalne zapreke, iznosi 180 cm. Međutim, na jučerašnjem okupljanju građani su utvrdili da udaljenost između klupe uz ogradu crkve i buduće terase iznosi 130 cm, dok je na jednom dijelu za prolaz ostavljeno samo 108 cm!

Ovo nije prva situacija u kojoj gradske vlasti ne poštuju vlastite propise. Primjerice, u obnovljenoj Mesničkoj nogostup se mjestimice sužava do prilično škrtih 65 centimetara unatoč gradskoj odluci o minimalnih 1,6m. Zatim, prilikom obnove Koturaške ulice Grad za kretanje pješaka i invalida mjestimice ostavlja 50 centimetara prostora!  

Pored drskog nepoštivanja vlastitih propisa prilikom postavljanja nadstrešnica na Cvjetnom trgu, postoji i sumnja u pogodovanje privatnom interesu, što je kazneno djelo, ali u ovom slučaju teško dokazivo. Nažalost, kao i u slučaju izgradnje nogometnog kampa na Sveticama ili izgradnje crkve na Savici, i ovdje se pokazuje nemogućnost građana da ostvare svoje interese jer nisu predviđeni odgovarajući pravni mehanizmi.

"U ovom slučaju doneseno je rješenje koje vrijedi samo u odnosu na Grad i konkretnu privatnu osobu, u ovom slučaju Hoto centar. Međutim, nisu predviđene odgovarajuće procedure i za progon takvih slučajeva. Iz svega se može zaključiti da Grad pojedinačnim propisima može pogodovati privatnom interesu bez mogućnosti ikakvih sankcija", izjavio je Sandro Salopek, pravni stručnjak stranke ZA GRAD.

06.10.2016. 08:02:00
Novi komentar
nužno
nužno