« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SPORAN TV PRILOG

Gotovina tuži nizozemsku TV zbog klevete

TV postaja NCRV emitirala je prilog u kojem je Gotovina "lažno optužen za zločine tijekom 1992. počinjene protiv Srba u BiH"

Ante Gotovina
Ante Gotovina (Getty Images)
Više o

Ante Gotovina

,

Luka Mišetić

,

NCRV

Obrana generala Ante Gotovine podnijela je tužbu protiv nizozemske televizije NCRV zbog djela klevete, potvrdio je odvjetnik Luka Mišetić, prenosi Hina. 

Tužena televizijska kuća 14. siječnja 2011. godine emitirala je prilog u kojem je bivši nizozemski pripadnik UNPROFOR-a Stefan van Zanten "lažno tvrdio kako je general Gotovina odgovoran za zločine koji su navodno tijekom 1992. godine počinjeni protiv Srba u BiH, a navodno je zbog tih ružnih događanja van Zanton obolio od PTSP-a", navodi se u priopćenju.

"Jednostrano objavljujući takve nebulozne i neistinite tvrdnje, TV postaja NCRV ne samo da nije tražila očitovanje druge strane, a što je bila dužna tražiti prema nizozemskom zakonu, već je da bi pojačala mučni dojam tijekom emisije prikazivala jezive kadrove izmučenih Hrvata i Bošnjaka zatočenih u zloglasnom srpskom koncentracionom logoru Trnopolje, sugerirajući da su to Srbi u logorima pod kontrolom generala Gotovine", kaže Mišetić.

Zbog svega navedenog, odvjetnici generala Gotovine tužbom od nadležnog suda u Amsterdamu traže da se TV mreža NCRV ispriča generalu Gotovini te da mu plati odštetu od 50.000 eura.

Od suda se također traži da se tv kući naloži da ubuduće mora, u slučaju novih priloga o generalu Gotovini, zatražiti i objaviti njegovo očitovanje ili njegovih zakonskih predstavnika.

11.02.2011. 12:11:54
Novi komentar
nužno
nužno