« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci

Gospodarstvo u 2007. ‘pregrijano’

Više o

hrvatsko gospodarstvo

Nepotrebno ekspanzivna hrvatska fiskalna politika nema stabilizirajući učinak na gospodarstvo i podiže stopu gospodarskog rasta iznad dugoročno održive razine, a pod plaštem neodrživog rasta krije se strukturni fiskalni deficit, smatraju glavni ekonomisti pet najvećih banaka okupljenih u ‘Klub glavnih ekonomista Hrvatske udruge banka’.

Takva je fiskalna politika, drže ekonomisti, u prošloj godini ‘proizvela’ 0,6 do 1,5 postotnih poena brži gospodarski rast od održivog. Strukturni deficit, odnosno deficit koji bi se ostvario da se gospodarski rast odvija prema dugoročno održivom, a ne ‘pregrijanom’ tempu, procjenjuju pak na visini od 2,3 do iznad 4 posto.

Prebrz tempoEkonomisti Hrvatske udruge banaka ocijenili su da je gospodarski rast prebrz da bi bio održiv. Opća je ocjena glavnih ekonomista hrvatskih banaka da se hrvatsko gospodarstvo u 2007. godini nalazilo u fazi ‘pregrijanosti’ te da je fiskalna politika odigrala važnu ulogu koja se potkraj godine očitovala i u inflacijskim pritiscima. (HINA) 

05.03.2008. 22:37:15
Novi komentar
nužno
nužno