« Biznis
objavljeno prije 2 godine
NEZGODNO

Gospodarstvo se dijeli u blokove?

Ruska invazija na Ukrajinu podiže cijene hrane i goriva širom svijeta i ometa oporavak gospodarstva od koronakrize,

Nije to baš dobro...
Nije to baš dobro... (Arhiva)
Više o

gospodarstvo

,

blokovi

,

blokovska podjela

Kao da pandemija nije bila dovoljna, situacija s ratom u Ukrajini i ruska tvrdoglavost očito će napraviti nešto jako loše na globalnoj razini svim gospodarstvima svijeta.

Naime, ruska invazija na Ukrajinu podiže cijene hrane i goriva širom svijeta i ometa oporavak gospodarstva od koronakrize, upozorila je šefica MMF-a Kristalina Georgieva i dodala da je nova velika prijetnja - podjela na geopolitičke blokove. Ruska invazija na Ukrajinu "uzdrmala je cijeli svijet" i postavila novu prepreku zemljama koje se još nisu posve oporavile od pandemije covida 19, naglasila je.

"Glavni uzrok svega sa čime se danas suočavamo je rat i taj rat mora stati", rekla je šefica MMF-a jučer u govoru u Carnegiejevoj zakladi za međunarodni mir u Washingtonu. "Gledano iz ekonomske perspektive, rast posustaje, a inflacija jača. Gledano iz perspektive običnog čovjeka, primanja se smanjuju i sve je teže krpati kraj s krajem", kazala je.

Rat u Ukrajini zaoštrio je širom svijeta i problem nesigurne opskrbe hranom, budući da poremećaji u opskrbi žitaricama i umjetnim gnojivima iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije podižu cijene hrane i najteže pogađaju najsiromašnije zemlje, istaknula je Georgieva.

Ako izostanu hitne i koordinirane mjere kako bi se poboljšala opskrba hranom, mnoge zemlje i dalje će voditi bitku s gladi, siromaštvom i nemirima, a važno je poboljšati i dugoročnu otpornost, kroz raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju. Inflacija trenutno predstavlja neposrednu i jasnu opasnost za mnoga gospodarstva, a MMF prognozira da će ostati povišena dulje no što se do sada očekivalo, upozorila je šefica MMF-a.

15.04.2022. 13:41:00
Novi komentar
nužno
nužno