« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
TADIĆ I JOSIPOVIĆ PORUČILI

Gospodarskoj suradnji Hrvatske i Srbije politika više ne može štetiti

Josipović i Tadić zauzeli su se za sprečavanje bilo kakve diskriminacije hrvatskih i srpskih tvrtki na tržištima dviju zemalja

Tadić i Josipović
Tadić i Josipović (Cropix)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

Ivo Josipović

,

gospodarska suranja

Došao sam zajedno s predsjednikom Tadićem kazati dobru vijest - nema više političke opstrukcije suradnje dvaju gospodarstava, to vrijeme je prošlo, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović obraćajujući se nazočnima na hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu u hotelu Westin.

Istina je da su pojedine srpske tvrtke bile diskriminirane na natječajima u Hrvatskoj, kao što je bilo i diskriminacije hrvatskih u Srbiji, no naša je zadaća da ubuduće spriječimo takvu diskriminaciju i proširimo svijest kako samo zdrava tržišna utakmica može dati dobar rezultat, istaknuo je Josipović. U hrvatskoj javnosti, pa i u srpskoj, postoje mišljenja da ulaganja iz Srbije nisu dobrodošla, no ja to poričem, sva ulaganja u Hrvatsku su dobrodošla, uključujući i ona iz Srbije, naglasio je Josipović.

Po njegovu mišljenju, Hrvatska i Srbija mogu pojačati suradnju u energetici, kemijskoj industriji, metalurgiji, transportu i plasmanu naftnih derivata, opremanju industrijsko-energetskih kompleksa, proizvodnji lokomotiva i vagona, plasmanu poljoprivrednih strojeva i opreme, proizvoda humane i veterinarske farmaceutike i dr.

Prirodno područje naše suradnje je poljoprivreda - Srbija je s hrvatskog aspekta odlična baza za uvoz svježeg voća i povrća za našu prehrambenu industriju, a Hrvatska ima resurse koji su komplementarni onima u Srbiji, dodao je Josipović. Obje zemlje su iz bivše Jugoslavije baštinile gospodarski sustav koji nije bio tržišno orijentiran, no imale su i gospodarske subjekte koji su ostvarivali sjajne rezultate na svjetsku tržištu, pogotovo u zemljama tzv. nesvrstanog ili trećeg svijeta.

Dosad smo premalo koristili iskustva iz tog razdoblja, što je primjer kako je ideologija upropastila odlične šanse gospodarstvu jer je na suradnju s nekim zemljama bačena stigma, no i to je vrijeme prošlost jer smo i tu došli pameti, ocijenio je Josipović.

Srpski predsjednik podsjetio je pak da obje zemlje boluju od sličnih "kroničnih bolesti" kao što su deficit, loši pokazatelji uvoza i izvoza, visoka razina zaduženosti, veliki socijalni pritisci i očekivanja da država rješava sve probleme, pa je zbog toga politička i gospodarska suradnja još važnija. Suradnja Hrvatske i Srbije važna je za odnose u regiji, a koraci koje danas poduzimamo otvaraju novi prostor suradnje - to nije suradnja kao u doba Jugoslavije i svatko tko se pokušava vratiti u to vrijeme veoma griješi, napomenuo je Tadić.

U vrijeme svjetske krize i Hrvatska i Srbija bile su na rubu ekonomskog sloma zbog pogrešne strukture naših gospodarstava - više su uvozno a manje izvozno orijentirana, nekonkurentna su, a stope rasta bile se oslonjene na rast domaće potrošnje - no danas smo naučili lekciju, tvrdi Tadić.

Ne možemo ostvariti visoke stope rasta ako naša gospodarstva nastave kao dosad, moramo mijenjati strukturu i orijentaciju proizvodnje, potrebna nam je visoka tehnologija. Pretpostavka za to je korištenje zajedničkih resursa jer pojedinačno nemamo dovoljno resursa ni za nastupe na europskim tržištima u proizvodnji hrane, a kamoli kada je u pitanju visoka tehnologija, rekao je Tadić. Dodao je kako postoje veliki kapaciteti u obrambenoj industriji, a suradnja može značajno napredovati u softverskoj industriji, u IT sektoru, te u građevinarstvu. I Tadić smatra kako bi obje države trebale vidjeti kakve su mogućnosti zajedničkog nastupa na tržištima koja su im nekada bila politički prijateljska, u vrijeme nesvrstanog pokreta. (hina/metro-portal)

25.11.2010. 13:39:26
Novi komentar
nužno
nužno