« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Google u suradnji s T-Mobileom predstavio svoj prvi mobitel

T-Mobile G1 - treća generacija mreže za brz pristup Google gadgetima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Google

,

T-Mobile

,

T-Mobile G1

,

HTC

,

Android Market

U želji da ugrozi vodstvo popularnog iPhonea i prigrabi dominantnu poziciju u prijelazu Interneta na mobilne mreže, Google je u suradnji s njemačkim mobilnim operaterom T-Mobileom lansirao na američko tržište svoj prvi mobilni telefon.

Novi uređaj, nazvan T-Mobile G1, funkcionira u mreži treće generacije a posebno je dizajniran za pružanje brzog pristupa popularnim Googleovim uslugama kao što je pretraživanje, Gmail, Google maps i You Tube.

G1 sadrži zaslon osjetljiv na dodir i klizni mehanizam tipkovnice, značajke koje bi mu mogle osigurati prednost u odnosu na iPhone.

Također će sadržavati mobilnu verziju Amazonove MP3 trgovine, što će korisnicima omogućiti pretraživanje, skidanje, kupovanje i slušanje glazbe direktno iz te popularne glazbene trgovine.

Podržavat će Android Market, mobilnu aplikaciju u kojoj vanjski programeri mogu nuditi dodatne programe za taj uređaj, kojega će proizvoditi tajvanski proizvođač elektronike HTC.

G1 će kao operacijsku platformu koristiti Googleov Android operativni sustav kojeg su Googleovi inženjeri razvijali posljednje tri godine. Android je open source sustav, takozvani slobodni softver velike slobode distribucije, koji omogućava slobodnu doradu i široku upotrebu.

Google trenutno dominira tržištem internetskog oglašavanja a želi da Android postane standardni operativni sustav za sve sofisticiranije mobilne telefone za koje stručnjaci vjeruju da će postati glavni izvor pristupa Internetu milijardama ljudi bez kompjutora.

U prodaju će G1 biti plasiran 22. listopada po cijeni od 179 dolara, 20 dolara manje od iPhonea. Njegove podatkovne tarife također su znatno jeftinije od onih raspoloživih za iPhone u SAD-u.

Na policama trgovina Velike Britanije naći će se u studenome, a u ostatku Europe u prvom tromjesečju 2009. (HINA)

24.09.2008. 20:25:17
Novi komentar
nužno
nužno