« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
HMM

Google odlučuje koje vijesti su vjerodostojne

Tko god koristi Google News, već je ranije mogao vidjeti neke od posebnih oznaka za trenutne top teme i sl. sadržaj, a sada će tu stići i oznaka za priče koje su prošle provjeru činjenica

Google koristi i ClaimReview
Google koristi i ClaimReview (Arhiva)
Više o

Google News

,

Fact check

,

provjera informacija

Google News će samostalno otkrivati je li neki tekst na internetu prošao provjeru, djelomično se služeći i schema.org ClaimReviewom, piše Google na službenom blogu. 'Tražit ćemo i adrese koje slijede općeprihvaćene kriterije za provjeru činjenica, a izdavači koji žele da im se novosti pojave s tom oznakom morat će koristiti odgovarajući markup.

I dok u Googleu navode kako su uzbuđeni vidjeti kako Fact Check zajednica raste i dijeli činjenice od fikcije, mudrosti od spinova, za sada još uvijek postoji mogućnost manipulacije takvim sadržajem, no jednako tako se portali radi vlastitog profita ne bi trebali zamjerati Googleu na taj način.

Koga se uhvati da nije slijedio pravilnik, Google će ga ukloniti iz te oznake - a potencijalno i kompletnu stranicu s Google News segmenta.

Kako bi se prošli prvi testovi, ova mogućnost će se pojaviti tek korisnicima Google tražilice u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, na web i mobilnim izdanjima

18.10.2016. 11:30:00
Novi komentar
nužno
nužno