« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
GLAZBENI SERVIS

Google Music pred vratima

Google će uskoro pokrenuti glazbeni servis kojim će izravno konkurirati Appleovim iTunesima

Google konkurira Appleu
Google konkurira Appleu (Facebook)
Više o

Google

,

iTunes

,

skidanje glazbe

,

Google Music

Googleovi djelatnici već se služe novim glazbenim servisom "u oblaku", a očekuje se da će Google Music uskoro postati dostupan svim zainteresiranim korisnicima interneta, piše Cnet.com. Interna testiranja su u završnoj fazi, no još uvijek nisu riješena sva pravna pitanja s glazbenom industrijom.

Google Music izravno će konkurirati Appleovim iTunesima. Korisnici će putem interneta moći kupovati željene pjesme, ali i pohranjivati najdraže albume online, u tzv. oblacima. Vlasnici autorskih prava protive se takvom online pohranjivanju te su poduzeli pravne korake, a pregovori prema informacijama CNeta i dalje traju.

Izdavači ipak imaju razloga za zadovoljstvo. Naime, piratstvo na internetu se nakon kraha LimeWirea u SAD-u prepolovilo, pokazuje istraživanje NPD-a provedeno na uzorku od 5549 ispitanika. Korištenje P2P servisa se u samo godinu dana smanjilo za 43% što se povezuje i s rastućom popularnosti drugih servisa za skidanje glazbe poput Rapidsharea i Megauploada.

Apple s iTunesima trenutno drži 66% download glazbenog tržišta, a ni Amazon ne stoji loše. Google konkurenciju namjerava potući upravo pohranjivanjem pjesama u oblacima čime će one postati dostupne korisniku na svim računalima i na mobitelu. Naime, Google je još prošle godine kupio servis "Simplify Media" koji omogućuje streaming video i audio sadržaja na mobilne uređaje.

28.03.2011. 16:32:00
Novi komentar
nužno
nužno