« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
Baština

Google digitalizira Mussolinija

Google je sa projektom digitalizacije knjiga počeo prije osam godina i do danas su sačuvali preko 20 milijuna knjiga od propadanja

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

fašizam

,

Benito Mussolini

,

digitalizacija

,

svjetska baština

Najnoviji pothvat Googleovog projekta da sačuva svjetsku baštinu i kulturu je digitalizacija preko 30,000 spisa i videa koji zabilježavaju i veličaju Mussolinijevu vladu. Ti dokumenti će doći, uz podršku talijanske vlade, iz instituta 'Istituto Luce-Cinecittà'. Većina njihove arhive se sastoji od kratkih filmova, snimljenih od strane samog instituta, koji su služili kao propaganda Mussolinijevog režima te veličanje Italije injene industrije.

Uz propagandne filmove, mjesto u arhivi su našli i razni filmovi koji prikazuju razne starlete koje su izlazile sa vojnicima u to vrijeme. Svi ti filmići će moći biti pregledani na posebnom YouTube kanalu.

Google je sa projektom digitalizacije knjiga počeo prije osam godina i do danas su sačuvali preko 20 milijuna knjiga od propadanja. Cilj ovog projekta je potpuna digitalizacija svjetske baštine, a uz preko 40 nacionalnih i sveučilišnih knjižnica na raspolaganju, na dobrom su putu, uz predviđanja da će do kraja desetljeća imati oko 130 milijuna naslova.

Najveći Googleov pothvat dosad je 'Projekt Svitaka s Mrtvog mora' koji omogućuje ljudima pretraživanje i proučavanje rukopisa pronađenih u okolici Mrtvog mora koji daju uvid u židovsko društvo u vrijeme Kristova rođenja.  Za sada su digitalizirani pet svezaka: Svitak Velikog Izaije, Pravilo o Zajednici, Komentar na Svitak habakuk, Svitak Hrama i Svitak o ratu, od kojih se svaki može detaljno proučavati.

10.07.2012. 20:27:21
Novi komentar
nužno
nužno