« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

GONG - Vlada ne radi otvoreno

Vlada krši načela odgovornosti prema građanima jer krije bitne informacije.

GONG je pola godine nadzirao rad Sabora i Vlade
GONG je pola godine nadzirao rad Sabora i Vlade (Milivoj Keber/CROPIX)
Više o

GONG

,

Suzana Jašić

Hrvatska Vlada ne radi otvoreno i na taj način krši načela dobrog vladanja i odgovornosti prema građanima, ustvrdili su predstavnici udruge GONG, predstavljajući rezultate šestomjesečnog nadzora rada Banskih dvora.

U GONG-u tvrde da su Vladin rad pratili od početka ovog mandata s ciljem izvještavanja javnosti o transparentnosti donošenja odluka. Naglasak su stavili na pravovremeno objavljivanje dnevnih redova i materijala s otvorenih i zatvorenih sjednica te dostupnost i objavljivanje ostalih odluka.

Po riječima predsjednice GONG-a Suzane Jašić najveći su problem zatvorene sjednice Vlade, s kojih dolaze nepotpuna priopćenja, iako Vlada prema poslovniku o svemu što se na takvim sjednicama događa mora izvijestiti javnost u roku od sat vremena.

Također, dodaje, u Vladinom poslovniku se ne spominje mogućnost održavanja telefonskih sjednica, iako su one učestala pojava.

"Po priopćenjima ispada da se na zatvorenim sjednicama donose odluke samo o razrješenjima i imenovanjima, a apsurdno je da se i dnevni red s takvih sjednica proglašava tajnim"Suzana Jašić

Ističe da na Vladinim web stranicama nije objavljena niti jedna odluka sa zatvorene sjednice o dodjeli novca, iako je riječ o proračunskim sredstvima svih hrvatskih građana.

"Drugim kanalima doznali smo da je pred izbore 70 milijuna kuna dodijeljeno Katoličkoj crkvi, a na Vladinim stranicama nismo uspjeli pronaći niti podatak o donaciji dodijeljenoj GONG-u", kazala je Jašić.

Smatra da ovakvom praksom Vlada omalovažava Zakon o pravu na pristup informacijama i daje loš primjer ministarstvima, županijama i drugim nižim tijelima javne vlasti.

Izvještaj u kojem su hrvatski primjer usporedili s otvorenošću vlade u Estoniji, Švedskoj i Češkoj GONG je, među ostalima, uputio i Europskoj komisiji te OESS-u.

28.08.2008. 14:02:06
Novi komentar
nužno
nužno