« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZAŠTITA DEMOKRACIJE

GONG tvrdi: Bivšem vodstvu HDZ-a treba utvrditi odgovornost

GONG smatra da kazneno gonjenje HDZ-a ne treba stati samo na stranci kao pravnoj osobi, već treba obuhvatiti i sve odgovorne dužnosnike te stranke

Više o

HDZ

,

USKOK

,

korupcija

,

GONG

,

zločinačka organizacija

Sva odgovornost cjelokupnog vodstva HDZ-a mora biti otkrivena, a ovu situaciju treba iskoristiti i za uklanjanje svih mogućih nezakonitosti u financiranju stranaka uoči skorašnjih parlamentarnih izbora, poručeno je danas iz udruge građana GONG, prenosi Hina.

Pozivajući na preuzimanje političke i zakonske odgovornosti u skladu sa standardima demokratskog društva, GONG u priopćenju upozorava da odgovornost HDZ-a ne staje samo na odgovornosti pravne osobe i zaposlenika nego se mora utvrditi i za cjelokupno tadašnje stranačko vodstvo.

Neposredno pred parlamentarne izbore 2011. udruga ponovno skreće pozornost na važnost slobodnih, poštenih i transparentnih izbora u svim aspektima kako se pobjeda na izborima ne bi dobivala prljavim sredstvima.

GONG podsjeća i kako je godinama jasno upozoravao na netransparentno financiranje HDZ-a nudeći konkretne brojke i podatke kao indicije za pokretanje istraga, pri čemu se, kako se ističe, nije radilo samo o povremenim financijskim nepravilnostima nego o sustavnim malverzacijama.

U prilog tomu, kažu, navodili su se podaci iz kampanje za predsjedničke izbore 2005. godine HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor iz kojih je, kažu u GONG-u, razvidna potrošnja višeg iznosa nego što je navedeno u službenim izvještajima stranke.

Podsjeća se i na milijunske iznose primljene tijekom 2006. i 2007. godine iz nepoznatih izvora te na parlamentarne izbore 2007. godine kada su GONG i Transparency International Hrvatska utvrdili da je HDZ potrošio dvostruko više sredstava na medijsko oglašavanje nego što je prikazano u službenim izvještajima.

Upozorava se i kako nadležne institucije, primjerice Državno odvjetništvo i Državni ured za reviziju, nisu na vrijeme pokrenule istrage iako je bilo dovoljno indicija da je HDZ koristio, između ostalog, sustavno i nezakonito izvlačen prljavi novac iz javnih poduzeća i drugih nepoznatih izvora

Zbog toga se i danas postavlja pitanje vjerodostojnosti i selektivnosti u njihovu djelovanju, ističe se u priopćenju koje je potpisao izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

28.10.2011. 13:13:00
Novi komentar
nužno
nužno