« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
VLADA TVRDI:

GMO neće koegzistirati s konvencionalnim organizmima

Zakon o GMO-u izgleda kao da su ga pisale zainteresirane multinacionalne kompanije a ne vlada, poručeno je u Saboru

Ante Zvonimir Golem
Ante Zvonimir Golem (Milivoj Keber/Cropix)
Više o

Sabor

,

GMO

,

Mirela Holy

,

Ante Zvonimir Golem

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem odbacio je večeras u Saboru tumačenja zastupnika da je prijedlogom izmjena Zakona o genetski modificiranim organizmima vlada predvidjela mogućnost koegzistencije GMO i konvencionalnih organizama.

Golem je najavio da će vlada prihvatiti amandmane klubova HDZ-a i HSS-a kojima je zatraženo brisanje takve mogućnosti i reguliranje statusa županija koje su se proglasile slobodnima od GMO-a.

Dragan Kovačević (HDZ) objasnio je da je koegzistencija mehanizam koji je vrlo teško kontrolirati, da zaštita od kontaminacije ne može biti zajamčena te da bi se omogućavanjem koegzistencije potrošačima onemogućilo da sami izaberu žele li kozumirati GMO. Upozorio je da je riječ o području koje ni u EU nije jedinstveno regulirano te da zemlje članice imaju izuzeća na osnovi vlastitih procjena.

I Marijana Petir (HSS) smatra da smjernica Europske komisije ne obvezuje Hrvatsku da dopusti unos GMO-a u okoliš, a navela je da je 16 zemalja zatražilo izuzeće.

"Ovaj zakon izgleda kao da su ga pisale zainteresirane multinacionalne kompanije, a ne vlada koja treba štititi javni interes", Mirela Holy Mirela Holy (SDP) također ne prihvaća vladin argument da je riječ o usklađivanju s europskim propisima. Vladu je optužila da "ne pregovara s EU već sluša naredbe i postupa korak dalje od onog što se traži". Posebno je nezadovoljna prijedlogom da vlada uredbom može dopustiti uvođenje GMO u zaštićena i područja ekološke mreže. Holy smatra da je predloženi tekst nemoguće popraviti amandmanima pa je od vlade zatražila da ga povuče iz procedure.

Stavu većine klubova neprihvatljiv je Miljenku Doriću (HNS), koji podržava predložene izmjene, a protivljenje GMO-u smatra manjkom informacija.

Zabranu uvođenja GMO-a u okoliš usporedio je s odlukom Kraljevskog liječničkog društva, koje je procijenilo da je brzina od 20 kilometara na sat koju je razvijao prvi vlak neprirodna i štetna za organizam te da vlak treba zabraniti.

I manjinska zastupnica Zdenka Čuhnil ističe da nema znanstvenih argumenata za zabranu GMO-a, kao i da nema jamstva da biljke dobivene konvencionalnom selekcijom neće biti opasne za ljude i okoliš. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 21:34:35
Novi komentar
nužno
nužno