« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

GM, Chrysler i Ford pred kolapsom

Iako su široke ruke otvorili vreću bankarima, prvo Europa pa SAD oštrije pomažu onima koji nešto i proizvode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Ford

,

Chrysler

,

GM

,

kriza autoindustrije

,

Detroitska trojka

,

pomoć američke vlade

Američka automobilska industrija ustvrdila je da američkom gospodarstvu prijeti katastrofa ako vlada ne odobri 25 milijardi dolara zajmova potrebnih za njihov opstanak.

S obzirom na protivljenje kabineta predsjednika na odlasku Georgea W. Busha te skeptičnost zakonodavaca, koji se pitanju hoće li divovi te industrije General Motors, Ford i Chrysler uopće biti u stanju te zajmove otplatiti budu li koristili dobivena sredstva isključivo za ponavljanje starih grešaka, procjenjuje se da su šanse za brzu provedbu plana pomoći za taj sektor relativno slabe.

Nakon vruće četverosatne rasprave sa članovima odbora za banke američkog Senata, čelnici velike Detroitske trojke odlučili su se u srijedu obratiti zastupničkom domu američkog Kongresa.

GM i Chrysler upozorili su da bi mogli ostati bez sredstava za financiranje poslovanja ako im vlada hitno ne dodijeli pomoć. Analitičari upozoravaju da bi to vjerojatno dovelo do likvidacije prije nego do restrukturiranja u okviru zaštite od stečaja.

Ford je u nešto boljem stanju ali je upozorio da bi kolaps njegovih konkurenata devastirao o dobavljačku bazu te industrije, te potencijalno posve obustavio proizvodnju u svim američkim tvornicama dijelova za automobile.

Nedavna je studija pokazala da bi to rezultiralo gubitkom tri milijuna radnih mjesta te vladi uskratilo preko 156 milijardi dolara prihoda od poreza u prvoj godini.

"Ovdje se ne radi o Detroitu, već o spašavanju američkog gospodarstva od katastrofalnog kolapsa", upozorio je izvršni direktor i predsjednik uprave GM-a Rick Wagoner. (hina/metro-portal)

19.11.2008. 14:33:41
Novi komentar
nužno
nužno