objavljeno 26.08.2014. 09:01:00
OPREZNO

Gluten se skriva i u ovim namirnicama

Ako mislite da je dovoljno izbaciti bijelo brašno iz prehrane i riješili ste se glutena, jako ste pogriješili

Glutena ima posvuda
Glutena ima posvuda (Arhiva)

Gluten je novo zlo modernog doba, jer je genetsko modificiranje žitarica dovelo do toga da su razine glutena u njima i 50 puta veće nego pred pedesetak godina, pa ne čudi da je sve više alergičnih.

No, ako mislite da je dovoljno izbaciti bijelo brašno i proizvode poput tjestenina, peciva i kruha iz prehrane, griješite, jer se gluten pojavljuje i u namirnicama gdje ga definitivno ne biste očekivali.

>> Gluten i kukuruzni sirup uništavaju nam metabolizam >>

Tako su ga puni gotovi preljevi za salate gdje se pšenica s glutenom koristi za zgušnjavanje, a kako su prepuni i šećera, soli i masti, najbolje je napraviti svoje.

Pljesnivi sirevi ukusni su i predstavljaju odličan dodatak na fino složenom stolu, no kako se u procesu proizvodnje često koriste komadi kruha za ubrzavanje nastanka plavih plijesni, i tu ćete pronaći gluten.

>> Očistite organizam dijetom bez glutena >>

Kiseli krastavci također sadrže gluten, jer je sol u soku mješavina octa i slada koji često u sebi ima glutena, pa pažljivo čitajte deklaraciju.

Kocke za juhu pune su aditiva i pojačivača okusa, a jedan od njih je i glutenski proizvod maltodekstrin - na njega obratite pažnju na deklaracijama svih proizvoda koje kupujete.

>> Kako prepoznati intoleranciju na hranu >>

Umak od soje pun je glutena koji je jedan od glavnih sastojaka, pa umjesto njega koristite tamari umak koji se radi od vode, morske soli i čiste soje bez ikakvih primjesa pšenice.

Hrenovke i paštete su prepune aditiva koji su rađeni na bazi glutena, a možete ga pronaći i u sladoledu, gdje se nalazi u aromama ječmenog slada

26.08.2014. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/gluten-se-skriva-i-u-ovim-namirnicama/86938/