« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
NEMA KRIZE

Globalno tržište videoigara vrijedit će 100 milijardi dolara 2015.

U odnosu na prošlu godinu, stručnjaci u 2011. prodaji video-igara predviđaju rast od 10,4%, a taj će se trend nastaviti i u godinama koje dolaze

Fotografija vijesti
Više o

računalne igre

,

društvene igre

,

online igre

Čini se kako je ekonomska kriza nepoznat pojam u industriji video igara. Tvrtka Gartner objavila je ovaj tjedan predviđanje, na temelju dostupnih podataka, kako će prodaja hardvera i softvera namijenjenih prvenstveno igranju doseći 74 milijarde američkih dolara. Ukoliko se ove prognoze ostvare, bit će to rast od golemih 10,4% u odnosu na 2010. godinu, kad je prodaja vrijedila 67 milijardi.

Isto tako, Gartner predviđa i kako će igranje na mobilnim uređajima, zbog sve veće popularnosti tableta i smartphonea, postati još važnije nego danas te 2015. godine zauzimati 20% tržišne vrijednosti.

I tržište online igara doživljava pravi procvat rastom popularnosti digitalne distribucije softvera, odnosno direktnim downloadom programa i igara koje korisnici trebaju, nauštrb kupovanja u trgovinama. Zanimljivo, Gartner predviđa i da će prihodi popularnih igara poput World of Warcrafta u narednih nekoliko godina pasti zbog širenja tzv. mikro-transakcija, za koje je ponajprije zaslužan FarmVille.

Igre koje se temelje na mikro-transakcijama ne traže od svojih korisnika mjesečnu pretplatu kao klasične online igre, već korisnici plaćaju za nekakve dodatne pogodnosti unutar samih igara, poput bržeg napredovanja ili raznolikijih mogućnosti igranja.

U narednih nekoliko godina možemo očekivati doba u kojem će igre istovremeno izlaziti za više platformi, poput konzola, PC-a, smartphonea i tableta, a svi će se ovi uređaji i igre međusobno povezivati i ispreplitati.

Istraživanje koje je provela tvrtka Newzoo u Velikoj Britaniji pokazalo je kako više od polovica stanovnika u Britaniji, oko 31 milijun ljudi, igra video igre. Britanci provedu 43 milijuna sati dnevno igrajući, a od toga 21% vremena otpada na konzole, a 18% na online društvene igre.

08.07.2011. 17:47:00
Novi komentar
nužno
nužno