« Biznis
objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana
PUTUJMO!

Globalna suradnja za obnovu turističke i industrije putovanja

Najvažnije svjetske turističke organizacije i udruženja te predstavnici vlada u Londonu su na ministarskom summitu u sklopu Svjetske turističke burze WTM raspravili dvije glavne teme u globalnoj turističkoj industriji

Treba se pokrenuti...
Treba se pokrenuti... (Arhiva)
Više o

turizam

,

top putovanja

,

turistička industrija

WTM se ove godine, nakon lanjske stanke zbog pandemije, održava uživo od 1. do 3. studenoga, a kao i prije pandemije, organiziran je stručno-politički ministarski summit na kojemu industrija s politikom odnosno privatni s javnim sektorom iz svijeta raspravlja najaktualnije teme, izazove i trendove iz globalnog turizma.

Tako su se u utorak na WTM-u okupili predstavnici Svjetske turističke organizacije-UNWTO, Svjetskog vijeća za putovanja i turizam-WTTC, Svjetske turističke burze-WTM, svjetskog udruženja Skål International i drugih udruženja profesionalaca i biznismena, ministri, državni tajnici i drugi dužnosnici zaduženi za te sektore.

U radu svih tih organizacija i udruženja sudjeluje i Hrvatska, a kako su izvijestili u utorak iz udruženja Skål International, na summitu se najviše razgovaralo o sigurnosti i održivosti u svjetskom turizmu, na čemu će, kao i na obnovi turističke industrije, raditi zajedno.

"Vladine politike bit će jako važne za poticanje privatnog turističkog sektora na ulaganja, a s druge strane tvrtke moraju ostati predane nastavku poslovanja i zapošljavanja, fokusirajući se na dva stupa - održivost destinacija i sigurnost turista", izjavila je izvršna direktorica Skål Internationala Daniela Otero.

Ponovno okupljanje u Londonu na WTM-u glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili ocijenio je znakom da se svijet ponovno kreće.

"Povratak na 'staru normalu' i propuštanje prilike za transformaciju turističkog sektora, nije opcija. Sada stvaramo jedinstvenu platformu za spajanje političkog utjecaja vlada i čelnika javnog sektora te dinamike privatnog sektora. Zato je ovaj ministarski summit u pravo vrijeme i UNWTO će promicati ulaganja u održivu budućnost turizma, kao jedan od ključnih prioriteta na putu globalne obnove sektora", poručio je glavni tajnik  UNWTO-a.

Slično ističe i predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson, naglašavajući važnost prijedloga i razmjene ideja za planiranje u turizmu.

"Važno je razmjenjivati iskustva i ideje, jer je cilj održivog turizma povećati koristi i smanjiti negativne utjecaje koje on uzrokuje za destinacije, te shvatiti i znati se nositi s izazovima i potrebama posjetitelja, industrije, okoliša i zajednica domaćina", smatra Simposn, koja je upozorila da investitori često pritišću tvrtke zbog njihovih zelenih planova.

I direktor WTM-a Simon Press smatra da je potrebno više globalne suradnje i hitne mjere kako kako bi se uspostavila održiva budućnost turizma u svijetu i ljudi koji se oslanjaju i žive od putovanja i turizma.

"Znamo koliko se destinacija u svijetu oslanja na turističku industriju za gospodarski rast, radna mjesta i dobrobit, a toj dobrobiti uz pandemiju prijete i drugi ekstremi poput poplava, toplinskih valova, požara, potresa i drugih katastrofa. Ne možemo jednostavno sjediti i ne raditi ništa. Sada su potrebne hitne mjere za održivost turizma", zaključio je Press.

03.11.2021. 11:31:00
Novi komentar
nužno
nužno