« Život
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
ROKERI ZAPRAVO NJEŽNI

Glazbeni ukus definira osobnost

Ljubitelji klasične glazbe i jazza su kreativni, pop vole marljivi, a unatoč stereotipu, ljubitelji heavy metala su nježni, opušteni kreativci.

Glazba nas oplemenjuje, ali i definira
Glazba nas oplemenjuje, ali i definira (Getty Images)
Više o

rock

,

jazz

,

glazbeni ukus

,

osobnost

Tako barem tvrdi profesor Adrian North sa škotskog sveučilišta Heriot-Watt koji je proučavao međusobnu povezanost osobnosti i izbora glazbe.

"Ljudi često svoj identitet pokazuju glazbenim ukusom, izborom odjeće, mjesta na koje izlaze ili govorom", rekao je North dodajući kako "ne čudi što je osobnost povezana i s izborom glazbe."

U dosad najvećem istraživanju povezanosti odabira glazbe i karaktera, istraživači su ispitali 36.517 osoba iz cijeloga svijeta koje su morale ocijeniti 104 različita glazbena stila, a zatim riješiti test osobnosti.

"Istraživači su desetljećima dokazivali da su ljubitelji rocka i rapa buntovni, a ljubitelji opere bogati i visokoškolovani", rekao je North. "No, ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da je osobnost povezana s izborom različitih glazbenih stilova."

Znanstvenici su na temelju istraživanja zaključili da su ljubitelji jazza i klasične glazbe kreativni i samouvjereni, premda su prvi otvoreniji, a drugi povučeniji.

Ljubitelji countryja su marljivi i sramežljivi; rap vole otvoreni ljudi, a ljubiteljima indie glazbe nedostaje samouvjerenosti i nisu baš ljubazni.

Oni koji vole soul kreativni su, otvoreni, nježni, opušteni i imaju visoko samopouzdanje, pokazalo je istraživanje. (HINA)

05.09.2008. 14:50:43
Novi komentar
nužno
nužno