« Svijet
objavljeno prije 15 godina
KAKO SPASITI SVIJET

Glavešine sastanče, prosvjednici prosvjeduju, a prve dame shoppingiraju

Dok vođe G8 razbijaju glave temama poput svjetskog siromaštva, a prosvjednici se 'druže' s karabinjerima, prve dame pobrinut će se da uslijed krize ne propadnu skupi trgovački lanci

(Corbis/Getty Images)
Više o

Italija

,

Rim

,

prosvjedi

,

G8

,

L'Aquila

,

summit G8

Talijanski tisak u utorak je objavio kako će prve dame država članica G8 će prilikom trodnevna posjeta Rimu doista uživati u bogatom programu - shopping, obilazak grada, posjet Papi, prijam kod talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana i slične aktivnosti držat će ih okupiranima dok bolje polovice odlučuju o sudbini dobrog dijela svijeta.

Obilazak rimskih znamenitosti prve će dame otpočeti u srijedu posjetom iskopinama na Rimskom forumu i Kapitolskim muzejima. Nakon toga će ih, na kraju opće audijencije, u Vatikanu primiti Papa. Objedovat će na Kapitolu, u rimskoj vijećnici, gdje će ih gradonačelnik rima Gianni Alemanno i supruga Isabella Rauti primiti na terasi s prekrasnim pogledom na Forum, dok će se za rimske specijalitete pobrinuti svjetski poznati šef kuhinje Heinz Beck. Poslijepodne je rezervirano za shopping, a tijekom razgledavanja najotmjenijih prodavaonica u Rimu prve dame će pratiti 40 osobnih savjetnika za shopping, da slučajno ne kupe prošlogodišnje modele ili pak nedovoljno skupe talijanske krpice.

Rimski draguljar Bulgari pozvao je supruge šefova vlada država članica skupine G8 na izložbu povijesnih kolekcija nakita u Palazzo delle Esposizioni jer bi doći u legendarnu 'majku' zapadne civilizacije, a ne nabaviti komad prestižnog nakita koji ju čini tako blještavom, bilo zaista neukusno. U četvrtak će gospođe stići u L'Aquilu, gdje njihovi supruzi već zasjedaju na summitu G8, gdje će i prenoćiti. U petak je planiran povratak u Rim, gdje će ih na čaju primiti predsjednik Georgio Napolitano.

Supruga američkog predsjednika Michelle Obama u Rim stiže s kćerima Malijom i Sashom te majkom Marian Robinson. Prenoćit će u Villi Taverni, rezidenciji američkog veleposlanika. Michelle Obama želi kćerima pokazati rimski Koloseum i druge znamenitosti. I kanadska prva dama Laureen Harper dovest će djecu, Benjaminom (14) i Rachel (10).

U Rimu se očekuje i prva dama Francuske Carla Bruni, ali ona odmah odlazi u L'Aquilu pa neće sudjelovati u damskom programu. Možda joj se ne sviđa društvo, a vjerojatno je već vidjela Rim i ima bolje, francuske krpice. Supruga britanskog premijera Sarah Brown planira sastanak s predstavnicima NGO-a 'White Ribbon Alliance for Safe Motherhood', organizacije koja sudjeluju u summitu G8. Sarah Brown je aktivistica sličnih udruga koje se zauzimaju za zdravlje majki trećeg svijeta.

Građani su već izašli na ulice

Na ulicama Rima u utorak su već započeli manji prosvjedi protiv summita G8. Studenti i drugi prosvjednici, kojih se još nije skupio velik broj, zapalili su rano ujutro nekoliko guma na jednoj rimskoj ulici prije nego ih je privela policija. Prosvjednici su se povukli pred rimsko sveučilište odakle su bacali boce i kamenje na vozila snaga reda. Više desetaka policajaca i karabinjera u zaštitnim odijelima zauzelo je trg ispred sveučilišta.

Prema podacima policije u Rimu je tijekom jutra privedeno ukupno 36 osoba, među kojima 27 Talijana, a zaplijenjene su bejzbolske palice i štapovi. Preostali privedeni su četiri Šveđana, dva Nijemca, jedan Švicarac, jedan Francuz i jedan Poljak.

Za današnji dan najavljen je veliki prosvjed komiteta radničke 'grass-roots' konfederacije COBAS koji bi u 17 sati trebao započeti ispred veleposlanstva SAD-a. Prosvjedu se najavila pridružiti talijanska komunistička partija te rimski centri društvenog aktivizma (centri sociali). Organizatori su najavili da će, ako odziv bude dobar, s Piazze Barberini gdje je američko veleposlanstvo, krenuti prema talijanskom ministarstvu finacija u ulici XX Settembre.

Ostali prosvjedi, najavljeni i nenajavljeni, također su već započeli u Rimu, a očekuju se i u ostatku Italije. Talijanske vlasti još se nisu 'oporavile' od ogromnih prosvjeda protiv G8 koji su 2001. godine paralizirali Genovu te rezultirali masovnim sukobima, uhićenjima, organiziranim premlaćivanjima, te ubojstvom jednog prosvjednika, 23-godišnjeg Carla Giulianija, od strane policajaca.

Podsjećamo da su vlasti i policija svim sredstvima pokušali prikriti stravična postupanja prema prosvjednicima 2001. godine, a velika većina odgovornih na sudovima je oslobođena, dok su malobrojnim optuženicima izrečene minimalne kazne koje načelno ne odslužuju. Slučaj ubojstva Carla Giulianija na talijanskim je sudovima tretiran u maniri farse, išlo se u tolike 'fantastike' da je obrana optuženih policajaca tvrdila kako je metak ispaljen u zrak kao upozorenje, ali je prosvjednika precizno pogodio u glavu nakon što se odbio od kamena u letu. Poslije brojnih tužbi, odbacivanja i ponavljanja procesa slučaj nije riješen, optuženi policajaca je suspendiran nakon što je počeo govoriti o priznanju, a kasnije je doživio prometnu 'nezgodu'. Slučaj je trenutno pred sudom u Strasbourgu.

'Povećana prisutnost policije', ometanje komunikacija, sve po propisima

Summit će ove godine stoga osiguravati više od 15.000 policajaca i drugih 'redarstvenih' snaga, koji su raspoređeni u Rimu i L'Aquili. Američko veleposlanstvo izdalo je uobičajeno priopćenje u kojem državljanima SAD-a savjetuje izbjegavanje područja na kojima se održavaju prosvjedi zbog 'anti-američkog raspoloženja'.

Tomu zasigurno pridonosi i slučaj planiranog širenja američke vojne baze u Vicenzi koji je 4. srpnja već prouzročio prosvjede u tom sjevernotalijanskom gradu.

Ukoliko ste se zaputili u Italiju imajte na umu da će od sutra, 8. srpnja, pa do petka 10. srpnja u dijelu zemlje na snazi biti visok stupanj mjera opreza. Osiguranje summita G8 na kojem se očekuje tridesetak šefova država i vlada, podjednak broj gore spomenutih prvih dama, drugih delegata, a sudeći prema reputaciji talijanskog premijera i četverostruko veći broj 'plaćenih pratilja', uz velik broj policijskih patrola prouzročit će i postroženi režim zabrane kretanja, blokade pojedinih puteva i uobičajene 'temeljitije' provjere talijanskim graničnim prijelazima. Pojedini nezavisni mediji javljaju i o korištenju opreme za ometanje komunikacije pa su mogući i problemi s mobilnim telefonima, wireless uređajima, ali i uporabom kreditnih kartica.

Naravno, uvijek se možete pouzdati i u policijska izvješća u kojima je poručeno kako će biti 'uložen maksimalan napor da se minimizira učinak sigurnosnih mjera na građane', te se poziva na razumijevanje.

07.07.2009. 16:39:02
Novi komentar
nužno
nužno