« Život
objavljeno prije 11 godina
MA DA?

Gdje žive ateisti?

U svjetlu najnovijih podjela Hrvata na vjernike i one druge, zanimljivo je pogledati gdje u svijetu najčešće možete sresti ateiste

Karta svijeta s legendom
Karta svijeta s legendom (Screenshot Washington Post)
Više o

Hrvatska

,

ateisti

,

vjernici

,

ateizam

,

svijet

Ateisti su prilično rašireni po svijetu, iako im je očito PR dosta slabiji od crkvenog jer se ponekad čini da ih ima tek nekoliko. No, podaci Gallupovog istraživanja iz prošle godine pokazuju nešto sasvim drugo.

Istraživanje je provedeno u 40 zemalja svijeta na 50 tisuća ljudi, a grube procjene govore da na svijetu ima 13 posto ateista. Najveći ih je broj, prilično očekivano, u Kini gdje se čak 47 posto ispitanika osjeća ateistima, što i nije čudno nakon toliko godina komunističke represije nad vjerama.

U Europi uvjerljivo vode Česi gdje je ateista 40 posto, dok je recimo vrlo zanimljivo da u Japanu ima 31 posto ateista. Iznenađuje pet posto ateista u Saudijskoj Arabiji, gdje se za to vrlo lako može izgubiti glava.

Uz Irak i Afganistan vrlo su religiozni i stanovnici Nigerije, Fidžija, Armenije i Gane gdje je devedest posto vjernika, a područje Balkana izuzetno je religiozno, barem na papiru, jer se ovdje tek 4% ispitanika proglasilo ateistima, bitno manje nego u Italiji.

24.05.2013. 20:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Anemija
    25.05.2013. 03:55
    Ne mogu nego da se samo nasmijem na sva ta istraživanja i istinitost istih, jer ako samo pogledamo ponašanje naših, pravih vjernika, koliko ih je ono? 95% rimokatolika??

    A možda njih svega 5% spada u istinske vjernike koji se pridržavaju 7 smrtnih grijeha, 10 božjih zapovjedi. Premda ni toliko! A ostalih 90%?

    Omjer ateista, vjernika u Hrvatskoj.
    O čemu mi pričamo?

    Ako si vjernik, budi vjernik u svemu i po slovu koje kažeš da pratiš, vjeruješ! Ne budi/te licemjer/i!
  2. avatar
    Sanja
    25.05.2013. 11:22
    imaš lajk za komentar al budi realna, obzirom da ih je većina licemjera nema šanse da budu pošteni :/
  3. avatar
    Ilija Šikić
    25.05.2013. 13:13
    Slabouman, nepotreban i tendeciozan umetak u napisu:
    " područje Balkana izuzetno je religiozno, barem na papiru"...
    "Barem na papiru" obuhvaća sve i odnosi se na sve, pa je neprofesionalno samo uz "područje Balkana" to spominjati, jer ispada kako je statistika o primjerice Kini - authentična, a ova "barem na papiru".
Novi komentar
nužno
nužno