« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
PRSTI U PEKMEZU

Gdje političari, sportaši, kriminalci skrivaju novac?

Mediji su dobili informacije o prividnim tvrtkama u Panami za utaju poreza. Među profiterima tih offshore-tvrtki ima i bivših i aktualnih predsjednika država

Kako sakriti lovu od poreznika?
Kako sakriti lovu od poreznika? (FreeDigitalPhotos)
Više o

Süddeutsche Zeitung

,

Panama Papers

,

Vladimir Putin

,

pranje novca

Kako pišu njemačke novine Süddeutsche Zeitung iz Münchena njima i nekim drugim medijima je dostavljeno 11,5 milijuna dokumenata o 214.000 tvrtki u Panami koje tamo nemaju ništa drugo osim poštanskog sandučića. Tvrtke je osnivao odvjetničku ured Mossack Fonseca iz Paname. Na analizi dokumenata sudjelovali su novinari iz oko 80 zemalja.

U dokumentaciji nazvanoj Panama Papers pojavljuju se imena milijardera, političara, sportaša, trgovaca oružjem, špijuna i kriminalaca. Prividne tvrtke u Panami osnovali su među ostalim bliski suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Skrivene milijarde dolara

Bliski suradnici Vladimira Putina su, piše SZ, proteklih godina u nerazjašnjenim okolnostima očito preko prividne tvrtke iz Rusije u Panamu sklonili više od dvije milijarde dolara. Među ključne ljude se ubraja Sergeja Roldugina.

On je poznati glazbenik, čelist, a 1985. je, kako piše SZ, bio krsni kum Putinovoj najstarijoj kćeri. Njega se smatra jednim od najboljih Putinovih prijatelja, i ključnom osobom čitave mreže prividnih tvrtki. Putinovo ime se navodno ne pojavljuje u ovoj dokumentaciji, ali se Rolduginovo ime pojavljuje više puta.

Kako piše SZ, Porošenkova prividna tvrtka osnovana je 2014. godine, samo dva mjeseca nakon njegove pobjede na predsjedničkim izborima. I islandski premijer Sigmundur Bunnlaugsson je navodno skupa sa svojom sadašnjom suprugom do kraja 2009. posjedovao prividnu tvrtku, u kojoj su, među ostalim, bile deponirane obveznice važnih islandskih banaka. U dokumentaciji se pojavljuju i imena rodbine aktualnih predsjednika država i vlada, primjerice kineskog prdsjednika Xia Jinpinga ili britanskog premijera Davida Camerona.

I poduzetnici pod međunarodnim sankcijama, kao primjerice jedan nećak sirijskog predsjednika Bašara al Asada, ili monarsi kao kralj Saudijske Arabije, koristili su prividne tvrtke.

Visoki političari iz cijeloga svijeta

U dokumentima se navodno pojavljuju imena 12 aktualnih ili bivših predsjednika država ili vlada, primjerice pakistanskog premijera i argentinskog predsjednika Mauricija Macrija. Usluge toga odvjetničkog ureda koristilo je gotovo 130 političara iz cijeloga svijeta, među kojima je i puno ministara.

Dokumenti pokazuju kako odvjetnički ured Mossack Fonseca "iz dana u dan krši sankcije i pomaže u utaji poreza i pranju novca", piše SZ. Dokumenti potvrđuju kako "globalna industrija koju predvode velike banke, odvjetnički uredi i upravitelji imovinom u potpunoj diskreciji upravljaju posjedima političara, FIFA-inih funkcionara, kriminalaca i krijumčara droge, ali i milijardera, javnih osoba i sportskih zvijezda".

Nove optužbe pojavljuju se i protiv argentinskog nogometaša Lionela Messija. Pojavljuju se i imena suspendiranog predsjednika UEFA-e Michela Platinija i člana FIFA-ine etičke komisije Juana Pedra Damianija. U poslove su bile uključene i njemačke banke, primjerice Deutsche Bank.

Anonimni izvor

Informacije su Süddeutsche Zeitungu dostavljene anonimno. Zbog velike količine dokumenata SZ je odlučio analizirati podatke u suradnji s drugim medijima. U proteklih 12 mjeseci je na istraživanju radilo oko 400 novinara u 80-ak zemalja. U Njemačkoj su u analizu bile uključene radiotelevizijske postaje WDR i NDR. Dokumentacija se tiče razdoblja od ranih 1970-ih godina do proljeća 2016. godine.

Piše: aj/wl/ml (dpa, afp,rtr)/DW
05.04.2016. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno