« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Robert Gates u Iraku

O Sigurnosti i smanjenju broja vojnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Irak

,

Robert Gates

,

UN

,

Al Qaida

,

američke trupe

Američki ministar obrane Robert Gates doputovao je u ponedjeljak u nenajavljeni posjet Bagdadu gdje će nazočiti primopredaji dužnosti glavnog američkog zapovjednika za Irak i razgovarati o jačanju sigurnosti u Iraku gdje Washington kani smanjivati broj svojih vojnika.

Gates, kojemu je to osmi posjet Iraku otkako je 2006. preuzeo dužnost, razgovarat će i o mandatu američkih vojnika u toj zemlji nakon 2008. godine, nakon što im 31. prosinca istekne UN-ov mandat, piše agencija AFP.

U utorak će Gates prisustvovati činu primopredaje dužnosti glavnog zapovjednika za Irak s generala Davida Petraeusa na general-pukovnika Raymonda Odierna.

"Mislim da pred generalom Odiernom stoji izazov: kako ćemo raditi s Iračanima da bismo očuvali ostvareno i proširili postignuća, čak i s manjim brojem američkih vojnika", rekao je Gates novinarima, javlja Reuters.

Predsjednik George W. Bush je prošlog tjedna najavio da se oko 8.000 američkih vojnika povlači iz Iraka početkom 2009., čime će u Iraku ostati oko 138.000 vojnika.

Gates je prošlog tjedna ocijenio da Sjedinjene Države odrađuju "zadnji dio" posla u Iraku, no zauzeo se da američki vojnici ostanu "idućih godina" u Iraku, no s drukčijom ulogom i u manjem broju.

Mnogi vojnici koji su trebali doći kao smjena u Irak, sada će krenuti u Afganistan, gdje val nasilja dramatično raste unatrag dvije godine.

Zauzvrat se situacija poboljšala u Iraku otkako je krajem 2006. i početkom 2007. Bush smijenio dotadašnjeg ministra obrane Donalda Rumsfelda i za novog zapovjednika odabrao generala Petraeusa, koji se pokazao kao arhitekt smirivanja nasilja.

U Iraku se naime nasilje smanjilo na najnižu razinu u četiri godine američke intervencije, no SAD zauzima oprezan pristup prema smanjenju broja svojih vojnika i povlačenju.

SAD je predao odgovornost za sigurnost iračkim snagama u 11 od 18 pokrajina, a Gates se nada do kraja godine to učiniti u "još nekoliko njih".

Gates je rekao da je važno nastaviti pomirbu između šijita, sunitskih Arapa i Kurda i smanjivati pobunu islamista iz redova sunita, iz redova šijita te braca Al Qaide. (HINA)

15.09.2008. 18:58:28
Novi komentar
nužno
nužno