« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Gasi se gubitaš Prospectus Global Equity

Investicijski fond pripojit će se Prospectusu JIE

Ovo je prvo gašenje investicijskog fonda u Hrvatskoj
Ovo je prvo gašenje investicijskog fonda u Hrvatskoj (Arhiva)
Više o

investicijski fond

PROSPECTUS INVEST odlučio je da će dionički investicijski fond Prospectus Global Equity biti ugašen zbog nedavnih prevelikih gubitaka. Taj će se fond pripojiti s ostatkom imovine drugom najjačem dioničkom fondu, Prospectus JIE, kojim upravlja Prospectus invest, te će sredstva ulagača biti prebačena u taj fond koji postoji nešto duže od godinu dana, a u 2007. je njegov prinos bio 51,71 posto, piše Lider press.

Točan datum gašenja fonda odredit će obrada dokumentacije i odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Nakon dužeg vremena lošeg poslovanja najrizičnijih fondova, ovo je prvo gašenje investicijskog fonda koji je lani raspolagao imovinom većom od 8 milijuna kuna, a imovina mu se uvelike smanjila nakon što je u siječnju donio svojim ulagačima velik gubitak. Podsjetimo, Prospectus Global Equity osnovan je 28. srpnja 2006. godine, koju je završio s prinosom od 8,38 posto, 2007. godinu završio je u minusu od 3,77 posto, a siječanj ove godine razlog je kapitulacije, čak  -28,67 posto.

Jednaki udioSvaki vlasnik udjela u ugašenom fondu dobit će udio u Prospectus JIE čija će vrijednost biti jednaka onom u ugašenom fondu.   

Analitičari ponavljaju već poznatu činjenicu koju ‘ulagači’ u fondove ili dionice nikako ne žele shvatiti, da povlačenje ulagača i sredstava smanjuje imovinu fonda, a time i njegovu održivost na tržištu. Kako je ova godine počela loše na ulagačkom tržištu, neće iznenaditi gašenje još ponekog novoosnovanog slabijeg fonda.    (INDEX.HR)

27.02.2008. 21:46:56
Novi komentar
nužno
nužno