« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SLOBODAN ČOVJEK

Ganić: Moje oslobađanje pobjeda je i za BiH

Ganićeva kći Emina najavila je kako će njen otac već u večernjim satima krenuti prema Sarajevu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Haag

,

Bosna i Hercegovina

,

ratni zločini

,

suđenje

,

izručenje

,

Ejup Ganić

Ejup Ganić izjavio je u utorak kako je odluka britanskoga suda da odbaci zahtjev Srbije za njegovo izručenje ne samo njegova nego i pobjeda Bosne i Hercegovine.

"Ovo je još jedna istina o BiH. Mi smo branili Bosnu i osjećamo se ponosnim s onim što se čulo ovdje (u Londonu) u završnici suđenja. Pobijedili smo i ovo će igrati veliku ulogu u daljem jačanju BiH iznutra i razvoju odnosa sa susjedima", izjavio je Ganić za BH Radio 1. Ganićeva kći Emina najavila je pak kako će njen otac već u večernjim satima krenuti prema Sarajevu gdje bi trebao stići u srijedu.

"On je potpuno slobodan čovjek. Zahtjev je odbijen i Ganić je na putu za Sarajevo", izjavio je novinarima u Londonu savjetnik predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Damir Arnaut koji je ujedno i član pravnog tima što je Ganića zastupao na londonskom sudu. I član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je odluku Suda u Westminsteru kojom je odbačen zahtjev za izručenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića Srbiji zbog navodnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

>> Srbija se ne protivi izručenju Ejupa Ganića BiH

Komšić je istaknuo kako je riječ o ispravnoj odluci suda istaknuvši kako je velikosrpska politika ovim doživjela još jedan poraz, pogotovo što su svi navodi srbijanske strane odbačeni, a svi navodi obrane prihvaćeni, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. Osim za Ganićem Srbija je raspisala tjeralicu za još osamnaest ratnih političkih i vojnih dužnosnika iz BiH uključujući hrvatskog člana ratnog Predsjedništva BiH Stjepana Kljuića.

Komentirajući odluku londonskog suda Kljuić je kazao kako Srbija sebi dopušta suditi o prošlosti. "Na žalost mi u državi (BiH) nemamo institucije koje bi zaštitile građane, a to se vidi prije svega po tome gdje su sada oni koji su branili BiH. No prije svega mi nemamo političke snage odgovoriti Srbiji i Crnoj Gori na ono što nam čine", kazao je Kljuić konstatirajući kako je Ganićeva sreća što mu se uhićenje dogodilo u Londonu s obzirom na jaku neovisnost britanskog pravosuđa. Kljuić je podsjetio kako preostale srbijanske tjeralice ostaju na snazi iako je te slučajeve odbacio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). (hina/metro-portal)

27.07.2010. 19:11:09
Novi komentar
nužno
nužno