« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
MONOGRAFIJA

Galerija Ulrich slavi 100. obljetnicu

Monografija 'Ulrich 1909. -2009.' i spomen izložba obilježit će obljetnicu galerije u kojoj je stvarano povijesno naslijeđe izlagačke djelatnosti

(likum.hr)
Više o

galerija Ulrich

,

Ulrich 1909. -2009.

Stota obljetnica galerije Ulrich - prve izložbene galerije u Hrvatskoj - proslavljena je večeras predstavljanjem monografije "Ulrich 1909. -2009." i otvorenjem spomen-izložbe.

Izložene su umjetnine iz zbirke Kanižaj, t.j. panorama hrvatskog slikarstva od 1818. do 1996., a bitno je to što su ta djela izlagana i u početcima rada izložbenoga salona Ulrich.

Tea Bilić, upraviteljica Likuma, u sastavu kojeg djeluje ta galerija, istaknula je kako je u proteklih sto godina u toj galeriji, vlasnik koje je bio vrijedni zagrebački obrtnik Antun Ulrich, stvaralo povijesno naslijeđe u izlagačkoj djelatnosti i davala legitimnost umjetnicima koji su tada izlagali. Galerija je uvijek nastojala promicati i nove likovne vrijednosti, a nadasve likovnu kulturu u gradu Zagrebu i Hrvatskoj. Promocija nacionalne kulturne baštine u proteklu stoljeću bila je i ostala njezina glavna zadaća, čime je trajno obilježila hrvatsku umjetnost, dodala je.

U Ulrichu su stasali najpoznatiji hrvatski slikari s početka 20. stoljeća koji su se vratili sa školovanja u Pragu, Grazu, Beču, Parizu ili Muenchena te su snažno obilježili hrvatsku modernu umjetnost. U toj je galeriji predstavljena umjetnička skupina Zemlja, s Generalićem, Hegedušićem, Svečnjakom i drugim velikanima hrvatske umjetnosti. Uz klasike, koji su odredili hrvatsku modernu umjetnost, kao što su Kraljević, Becić, Račić, Miše, Meštrović, Krizman, Hegedušić, Detoni, ponos je galerije prva samostalne izložba najpoznatije hrvatske akvarelistice Slave Raškaj. Slavna umjetnica u tom je prostoru izlagala na preporuku svoga učitelja Bele Čikoša Sesije.

Na galerijskim zidovima i kiparskim kubusima potvrđeni su i zamijećeni gotovo svi velikani hrvatske likovne umjetnosti, istaknula je upraviteljica te podsjetila da su se u galeriji pripremale i postavljale velike likovne izložbe, poput Zagrebačkog salona.

Podsjetila je da je Likum, koji djeluje kao jedinstvena likovna zajednica i spaja umjetnike različitih izričaja iz svih naraštaja, prošle godine obilježio 60. obljetnicu.

O monografiji u povodu jubileja govorili su Ivan Vitez, Danijel Žabčić i Stanko Špoljarić. Osim iscrpne povijesti rada Galerije monografija je obogaćena brojnim reprodukcijama svih Likumovih naraštaja umjetnika, a posebno dijelom koje se odnosi na obitelj Urlich.

Iz spomenute zbirke izloženo je 30-ak djela, među kojima su djela Ljube Babića, Vladimira Becića, Brune Bulića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije, Vilka Gecana, Otona Ivekovića, Ignjata Joba, Ede Kovačevića, Miroslava Kraljevića, Celestina Medovića, Antuna Motike, Omera Mujadžića, Jurja Plančića, Josipa Račića, Mirka Račkog, Slave Raškaj, Emanuela Vidovića, Marina Tartaglie i drugih. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 23:14:32
Novi komentar
nužno
nužno