« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
PRLJAVA IGRA

Galbraith kritizira UN-ov odnos prema Afganistanu

UN je smjenom predstavnika koji se pobunio protiv izborne prijevare svijetu odaslao "strašan signal", poručio je Galbraith

Peter Galbraith
Peter Galbraith (Arhiva)
Više o

Ban Ki-moon

,

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

Peter Galbraith

,

Ujedinjeni narodi

,

afganistanski izbori

,

Kai Eide

,

izborna prijevara

Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, rekao je da je njegov opoziv s visoke dužnosti Ujedinjenih naroda u Afganistanu strašan znak svijetu, prenijeli su mediji dan nakon njegove smjene.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon opozvao je Galbraitha koji je zagovarao agresivniji pristup prema prijevari na izborima 20. kolovoza, čime je razljutio svoga norveškog šefa Kaija Eidea koji je zagovarao blaži pristup tom pitanju.

UN je odaslao "strašan signal" svijetu opozivom svog predstavnika koji je izrazio zabrinutost zbog izborne prijevare, rekao je Galbraith za BBC.

Galbraith je rekao da Eide nije želio da se šire vijesti o izbornoj prijevari te drži da je UN propustio ispuniti svoj mandat.

"On nije želio da UN-ovo osoblje govori o tome, nije želio o odzivu na izbore razgovarati s veleposlanicima u Kabulu, jer je znao da je odziv bio vrlo nizak u južnim pokrajinama iako je velik broj glasačkih listića stizao upravo iz tih područja", rekao je .

Promatrači Europske unije objavili su prije dva tjedna da je oko četvrtine od 5,6 milijuna glasačkih listića sumnjivo. Oko 1,1 milijun takvih glasačkih listića bilo je za sadašnjeg predsjednika Hamida Karzaija.

Ban je u srijedu zahvalio "Galbraithu na njegovu napornu radu i profesionalnoj predanosti", a UN, bez drugih objašnjenja, obrazložio da je opoziv najkorisniji za misiju. (hina/metro-portal)

01.10.2009. 16:41:29
Novi komentar
nužno
nužno